Kassai-Farkas Ákos dr.

“Megtanulja az ember, hogy a tudás nem az, hogy minden szellemit birtokol és mindent elmond, hanem az, hogy többet tudunk, de kevesebbet mondunk a béke kedvéért.” (Várszegi Asztrik) /cit: A Megajándékozott. 75.old/

"Minden jó ember szívében megleled az Istent" (Seneca)

"Minden emberi lélek halhatatlan, ám az igazak lelke nem csak halhatatlan hanem isteni is egyben"
(Szokrátésznek tulajdonított mondás)

Telefon: +36-20-281-8464
E-mail: kassai.farkas.akos@gmail.com

Érdekes kiállítások

Bukta Imre Falusi second hand című kiállítása

2016. február 16-án este 8 óra: Bukta Imre Falusi second hand című kiállításának megnyitójára az A38 kiállítótermébe.

A kiállítást Balázs Csaba az Est Média elnöke, műgyűjtő nyitja meg.

A megnyitón Bukta Imre, Kónya Réka Váradi Ferenc és Váradi Ildikó performanszát a Mezítlábas Zenészek -- Bodrogi Éva énekkel Koltai Katalin gitáron és Bartek Zsolt klarinéton – kísérik. A kiállítás megtekinthető 2016. február 17-től 29-igKérjük, látogatás előtt egyeztessen a következő telefonszámon:+36 1 464 39 40! 

Cím: A38 Hajó, Petőfi híd budai hídfő

Bukta imre lemondott a Magyar Művészeti Akadémia tagságáról 2012.-ben. A pszichiáter elgondolkodva olvasta a cikket. Krízis a művészetben. Az lelki egészség és hazugság keveredik. 

http://mno.hu/grund/bukta-imrenek-elege-lett-az-akademia-elnokebol-1125275 

Keywords: pszichiáter, művészet, krízis, egészség, hazugság.

 

Bukta Imre az A38 kiállítóterében bemutatott legújabb munkáiban – ha tematikailag meg is jelennek a mai magyar vidéki ember különféle jellemző élethelyzetei  – nem a tartalom kap elsődleges fontosságot, hanem az egyszerű, sajátos falusi életképek festőisége. E képeken is megjelenik Bukta folyamatosan változó, fejlődő, gazdagodó motívumvilága, melyet nagyon szűk földrajzi területen, lakóhelyén, a Heves megye perifériáján fekvő Mezőszemerén gyűjt.

 

Bukta kiállításai nemcsak azért izgalmasak, mert rendszerint új témakört érintenek művei, hanem azért is, mert képalkotási módszerén folyamatosan változtat, fejleszt, kísérletezik, új technikákat emel alkotói módszerei közé.

A látszólag egyszerű, falusi témák, a sokszor csupasz, a felületes szemlélő számára érdektelen vidéki táj Bukta képein keresztül sajátosan bonyolult képi szövetként mutatják magukat, arcuk, történetük lesz. A Bukta képein már 2005 óta megjelenő geometrikus mintázatok idővel egyre organikusabbá válnak, gyakran már tárgysorozatok adják ki a foltokban megjelenő nyomatszerű mintázatot. A képeken megjelenő figurák mellett jellemző, beszélő tárgyak, részletek kerülnek kiemelésre.

A leheletfinoman kidolgozott rajzok, és a festőiségtől már-már levitáló emberi figurák mellett a való élet legtriviálisabb elemei is beemelődnek a képbe. A városi ember falusi romantikájának giccs határát feszegető idillje helyére Bukta képeit szemlélve egy másik, a  faluban élő, azt ízig-vérig ismerő ember romantikája kerül. Mert itt a falu karácsonyfája alatt megjelenő alak biciklijén himbálózó reklámszatyor nem az irónia, de a hely- és szokásismeret révén, elfogadó természetességgel (szeretettel) kerül a képre.

A mostani kiállítás darabjai papír és vászon alapú síkképekből állnak, olyan vizuális lírákból, amik zömét már az idei évben készített művek adják.

Buktának nagy sikerű 2012-13- as Műcsarnok-beli kiállítása után ez a második önálló szereplése.

(Horváth Judit)