Kassai-Farkas Ákos dr.

"Minden jó ember szívében megleled az Istent" (Seneca)

"Minden emberi lélek halhatatlan, ám az igazak lelke nem csak halhatatlan hanem isteni is egyben" (Szókratész)

Telefon: +36-20-281-8464
E-mail: kassai.farkas.akos@gmail.com

Sajtófigyelő

Művészet-e, amit a robotok alkotnak?

Valószínűleg nincs már messze az az idő, amikor a hétköznapi munkákat robotok végzik az emberek helyett. Arról, hogy ez vajon jót tesz-e a társadalomnak, megoszlanak az álláspontok: egyesek szerint az így felszabaduló munkaerőnek is lesz mit tennie, mások pedig attól tartanak, hogy a robotpincérek kiszorítják a humán alkalmazottakat a piacról. Azt viszont kevesen gondolják, hogy a következő Rembrandtot is a mesterséges intelligenciának köszönheti majd a világ. 

https://qubit.hu/2018/09/28/muveszet-e-amit-a-robotok-alkotnak

 

A legmenőbb budapesti helyekre járnak az első autista és aspergeres futárok

Az igazi antistigma:

Egy kis plusz odafigyelés, a hirtelen változások érzékeny kommunikációja és egy kicsit több türelem kell csak ahhoz, hogy működni tudjon az ország első olyan futárszolgálata, ahol megváltozott munkaképességű futárok végzik a csomag- és szórólap-kiszállítást. A Nagy Lépés Futárszolgálat futárjai: az autista Csilla, az autista és Asperger szindrómás Károly és a tíz évvel ezelőtti stroke-jából felépülő Evelin imádják, hogy végre van egy felelősségteljes munkájuk. Szabályosan loholnunk kellett utánuk Budapest legmenőbb helyeire, olyan gyorsasággal és hatékonysággal szállították a célba a hátizsákjukban lapuló szóróanyagokat. Az Abcúg riportja.

Cikk folytatása

Alkohol, dohányzás és dizájnerdrogok pusztítják az országot

Nincs Magyarországon épkézláb alkoholstratégia - állította a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Szemelyácz János. A pszichiáter, addiktológus és pszichoterapeuta, az Indit Közalapítvány szakmai vezetője a vele készült interjúban arról beszélt: az alkoholfogyasztás" igen jelentős népegészségügyi probléma: itthon 750–800 ezer alkoholistával kell számolni. Ennek módszere a Jellinek-képlet, amely az adott évben májzsugorodásban meghaltak számából indul ki, és a hatvan százalékát tekinti úgy, hogy alkohol miatti májzsugor okozza. Nagyjából ugyanennyien vannak a határmezsgyén. Mellettük rengeteg olyan alkoholfogyasztó is van, aki nem alkoholista, de az alkoholfogyasztás problémát okoz számára (...) az alkoholhoz képest az illegális és a féllegális drogok használata okozta problémák elenyészőek."

A dohányzással kapcsolatban hozzátette: "a trafikos átállás nagyon hirtelen történt, hiányoztak mellőle azok a szolgáltatórendszerek, amelyek segítették volna a leszokást, illetve a prevenciót. Emiatt most rengetegen szívnak csempészárut, a cigarettát pedig a drágasága miatt egyre többen tekerik. A dohányt zsákszámra hozzák Ukrajnából".

Kitért a dizájnerdrogokra is. Az addiktológus szerint "ahogy a kistelepülésekről haladunk a nagyvárosok felé, úgy válik gyakoribbá a pszichoaktív szerek használata. Budapesten például sokkal több fiatal próbál ki illegális szert, mint mondjuk egy faluban. Bár ebben a dizájnerdrogok hoztak némi változást. A témát kutatták is, és kiderült, nemcsak az olyan nagyvárosi szegregátumokban használnak hasonló szereket, mint a fővárosi Hős utca és környéke, hanem mondjuk borsodi falvakban is, Baranyában, Somogyban és az Ormánságban, Sellye környékén. E területeken elsősorban a romák által lakott, kilátástalan helyzetben lévő településeken terjedtek el a dizájnerdrogok, főképp a legszegényebbek körében. Az ok főleg az árban keresendő: ezek szinte olcsóbbak, mint a kannás bor, az emberek pedig könnyen kiütik magukat velük. A főleg Kínában és Indiában gyártott dizájnerdrogok közül főleg azok a szintetikus kannabinoidok – a korábbi ecstasyhoz, amfetaminokhoz hasonló szerek –, illetve a dizájneropiátok törnek föl, amelyek elődjeiknél sokkal szervkárosítóbbak".

http://nepszava.hu/cikk/1154759-alkohol-dohanyzas-es-dizajnerdrogok-pusztitjak-az-orszagot/

 

Kurimay dr nagyszerű kezdeményezése: Stigma helyett kezelés

A gyermekágyi pszichózis fogalma ma még orvosi körökben sem feltétlenül ismert, a laikusok pedig végképp nem tudnak mit kezdeni ezzel a kifejezéssel. Sokan tévesen a gyermekágyi depresszió súlyos típusának tartják, pedig azon messze túlmutat. Amikor fellép, a kismama furcsa dolgokat kezd el mondani, hirtelen megváltozik a viselkedése: nem reális veszélyek miatt kezd el aggódni, megmagyarázhatatlan félelmek kezdik gyötörni. Szorongás és hangulatingadozás lesz úrrá rajta, gyakran alvásproblémák is kialakulnak, de nem a baba ellátása miatt. A súlyos eseteknél érzékcsalódások is jelentkezhetnek, a kismama hangokat hallhat, látomások jelenhetnek meg előtte. Az anyuka akár odáig is eljuthat, hogy tagadni kezdi, hogy a gyerek az övé, elhanyagolja, még rosszabb esetben fizikailag is árt az újszülöttnek. Sok esetben ez az állapot áll azon tragédiák mögött is, amelyeknél a babát édesanyja megöli. Ilyesmi szerencsére nagyon ritkán történik, az esetek többségében nem ennyire súlyos a pszichózis.

Cikk folytatása

Kitüntették Bagi Máriát.

"Emellett egy másik rangos díjban,a Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért elnevezésű kitüntetésben is részesültek egészségügyi területen dolgozók. Ezt – mások mellett - dr. Bagi Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet pszichiátriai gondozójának vezető főorvosa illetve a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet Központi Laboratóriumának közössége érdemelte ki.

http://www.weborvos.hu/hirek/egeszsegugyi_dolgozokat_tuntettek_ki_szolnokon/240862/

 

Depresszió - Partidrog lenne a megoldás?

Depresszió - Partidrog lenne a megoldás?

2017. július 29. 17:42, szombat (letöltve 2017.július 29. 19:59)
 

A ketamint érzéstelenítő hatásáról ismerjük elsősorban, de egy transz-szerű állapot létrehozásáért is felelős. Ez utóbbi tulajdonsága miatt az elektronikus partyk közönsége is fogyasztja, hogy testen kívüli élményt és hallucinációkat nyerjenek általa. Most viszont egy friss kutatás egyértelmű bizonyítékot talált arra, hogy ez a drog lehet a kulcs némelyik depressziós eset biztonságos, gyors és hatékony kezelésében – írja a Science Alert.

Megjegyzésem: Folyik ilyen gyógyszervizsgálat hazánkban is. Az eredményére még várni kell (ha egyáltalán publikus lesz). Öreg pszichiáterként úgy vélem, hogyha a depressziók egy nagy szűk spekrumában hatásosnak bizonyul, az indikációt nagyon rigorózisan kell kialakítani.

Cikk folytatása