Kassai-Farkas Ákos dr.

“Megtanulja az ember, hogy a tudás nem az, hogy minden szellemit birtokol és mindent elmond, hanem az, hogy többet tudunk, de kevesebbet mondunk a béke kedvéért.” (Várszegi Asztrik) /cit: A Megajándékozott. 75.old/

"Minden jó ember szívében megleled az Istent" (Seneca)

"Minden emberi lélek halhatatlan, ám az igazak lelke nem csak halhatatlan hanem isteni is egyben"
(Szokrátésznek tulajdonított mondás)

Telefon: +36-20-281-8464
E-mail: kassai.farkas.akos@gmail.com

Sajtófigyelő

Láthatatlan, de nem mellékes: évente sok ezer magyar indít hívást öngyilkossági szándék miatt

Ötszáz önkéntes hetente 1700 órát ügyel annak érdekében, hogy telefonon nyújtson lelkisegélyt azoknak a bajba jutott embereknek, akik úgy érzik: mástól nem tudnak vagy nem szeretnének segítséget kérni. A szolgálatokhoz beérkező hívások közül csaknem 10 ezer kifejezetten az öngyilkossággal összefüggésben érkezik. Arról, hogy az ilyen típusú megkeresésekre miképp lehet jól reagálni, Dudás Erikát, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) elnökét kérdeztük.

Cikk folytatása

Megrázó adatok érkeztek az öngyilkosságról: dobogón végeztünk, de egy cseppet sem örülhetünk

Szeptember 10-e az öngyilkosság-megelőzés világnapja. Ebből az alkalomból új minisorozatot indítunk, segítve ezzel a krízishelyzetben lévő emberek és hozzátartozóik mindennapjait. Következzen az első rész, amelyben a legalapvetőbb információkat és a statisztikai adatokat tekintjük át. Az utóbbival összefüggésben az elmúlt napokban különösen aggasztó hírek érkeztek.

Cikk folytatása

Hatalmas változás jön a közegészségügyben: a kórházak kiszámlázzák a szövődmények ellátását

Vége annak a gyakorlatnak, hogy a közegészségügy egyfajta ingyenes védőhálója lesz a magánegészségügynek, a magánbiztosítóknak helyt kell állniuk esetleges szövődmények kezeléséért, ennek ellenértékét a NEAK ki fogja számlázni - mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Portfolio Private Health Forum 2023konferencián. A politikus arról is beszélt, hogy fellépnek azok ellen a "sufni" magánszolgáltatók ellen, amelyeket még a adóhatóság sem lát, és annak is gátat vetnek, hogy a magánorvosok a háziorvosokon keresztül "rendeljenek meg" vizsgálatokat.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230919/hatalmas-valtozas-jon-a-kozegeszsegugyben-a-korhazak-kiszamlazzak-a-szovodmenyek-ellatasat-640597

 

Okkult áltudománynak indult, ma már bizonyított orvosi módszer a hipnózis

Egészen a 19. század végéig okkultizmusnak, de legalábbis pszeudotudománynak számított a hipnózis, aztán kiderült, hogy rengeteg súlyos egészségügyi problémát lehet vele enyhíteni, sőt gyógyítani is. Ma már Magyarországon is elismert kiegészítő ága az orvostudománynak és a pszichológiának, pedig a rendszerváltás előtt csak titokban kutathatták a magyar tudósok. A CEU Határtalan tudás című sorozatának hipnózissal foglalkozó előadásán jártunk.

Okkult áltudománynak indult, ma már bizonyított orvosi módszer a hipnózis
Hipnóziskísérlet 1893-ban – Fotó: Bettmann / Getty Images

A modern hipnotizőr nem gonosz varázsló, hanem fájdalmat csökkentő, empatikus terapeuta

Mi a közös a raliversenyzésben és a lasagnában? Perczel Kristóf aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos, hipnoterapeuta hétfőn este a CEU Határtalan Tudás sorozatának évadnyitó rendezvényén elmesélte, hogyan vetette be egyik páciensénél a ralizást, másikuknál pedig nagymamája lasagnáját ahhoz, hogy a hipnózis módszerével gyakorlatilag átprogramozza a külső hatásokra adott belső válaszaikat, és így legyőzze a náluk fennálló fokozott garatreflexet. Ez az állapot annyira megnehezíti a páciensek kezelését, hogy a komolyabb fogászati beavatkozásokhoz minden esetben altatásra van szükség.

Cikk folytatása

A metabolikus pszichiátria a mentális betegségek kezelésébe

 
A metabolikus pszichiátria a mentális betegségek kezelésében

Dr. Szendi István pszichiáter: Az étrendváltás, a mozgás, a böjt akár megelőzni is segít a mentális és kognitív betegségeket.

Hogyan használhatók fel az anyagcsere javítását célzó életmódbeli és táplálkozási beavatkozások a mentális betegségek kezelésében? – erről a kutatási területről gyűjt esetsorozatot és készít elő klinikai vizsgálatot Dr. Szendi István pszichiáter, a Szegedi Tudományegyetem docense, az SZTE kiskunhalasi oktatókórházának osztályvezető főorvosa. A metabolikus pszichiátria nemzetközi eredményei nyomán szerzett saját betegtapasztalatai is arra utalnak, hogy a táplálkozással és életmóddal kapcsolatos terápiák új lehetőséget nyitnak a mentális és kognitív betegségek kezelhetőségében, sőt megelőzésükben is - tudatta az egyetem közleményben.

Cikk folytatása

Miért vannak visszatérő, rossz álmaink és hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

 

Szinte mindenkinek vannak vagy voltak korábban visszatérő, rossz álmai, és sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon mit is jelenthetnek. Egyesek pszichológiai oldalról közelítik meg, mások valamilyen spirituális jelentéssel ruházzák fel ezeket. De mit mondanak a szakemberek? Miért vannak visszatérő álmaink?

Deirdre Barrett álomkutató, a Harvard Medical School pszichiátriai tanszékének pszichológia oktatója szerint az ismétlődő álmok nagy valószínűséggel nagyon mély élettapasztalatokról vagy karakterlogikai problémákról szólnak, amelyek ébren is gyakran ismétlődnek, vagyis nem egyszeri események.
Az ismétlődő álmok minden alkalommal lehetnek ugyanazok, de az is előfordulhat, csak ugyanazokat a forgatókönyveket vagy aggodalmakat jelenítik meg újra. Ahhoz, hogy visszatérőnek nevezzünk egy álmot, ahhoz az kell, hogy minimum kétszer ismétlődjön. Hogy két ilyen álom közt mennyi idő telik el, ilyen szempontból lényegtelen, hiszen hónapok, évek is eltelhetnek.

Cikk folytatása

Ahol együtt varr orvos és páciens – A Thalassa Ház Pszichoterápiás és Pszichiátriai Rehabilitációs Intézetben jártunk

Amikor a kapun belépek, egy botanikus kertben találom magam, amely egy közösség életének lenyomata is. Kis gyümölcsös, ágyások, mozgásra alkalmas zugok, rengeteg gyönyörű növény, amelyet volt dolgozók és páciensek ajándékoztak az intézménynek. A régi kúria épülete volt már szülőotthon is, most pszichiátriai rehabilitációs intézetként működik, sokak számára esélyt kínálva egy új életre.

a Thalassa Ház munkatársai

A Thalassa Ház munkatársai, Várvédő Szilvia, dr. Mészáros Gergely és dr. Somogyi László – Fotó: Katona László

Cikk folytatása

HALLUCINOGÉN GOMBÁKTÓL VÁLHATOTT ÉRTELMES LÉNNYÉ AZ EMBER


 

Az emberiség egyik örökös és eddig megválaszolatlan kérdése, hogyan kerültünk ide, és váltunk érző, gondolkodó, beszélő, kreatív lényekké. Meg kellene fejteni persze azt is, hogyan alakult ki az univerzum, és jelenhetett meg az élet a Földön, de a kérdések kérdése akkor is az: honnan ered, és hogyan jött létre az emberi tudat, az a csak ránk jellemző képesség, ami megkülönböztet minket az összes többi földi élőlénytől.  

Cikk folytatása