Kassai-Farkas Ákos dr.

“Megtanulja az ember, hogy a tudás nem az, hogy minden szellemit birtokol és mindent elmond, hanem az, hogy többet tudunk, de kevesebbet mondunk a béke kedvéért.” (Várszegi Asztrik) /cit: A Megajándékozott. 75.old/

"Minden jó ember szívében megleled az Istent" (Seneca)

"Minden emberi lélek halhatatlan, ám az igazak lelke nem csak halhatatlan hanem isteni is egyben"
(Szokrátésznek tulajdonított mondás)

Telefon: +36-20-281-8464
E-mail: kassai.farkas.akos@gmail.com

Művészet és pszichiátria

Lene Marie Fossen tavaly meghalt

"A képeim nem az anorexiáról szólnak, hanem az emberi szenvedésről"

Pár napja láttam először Susanne Sundfør When The Lord című gyönyörű dalának videóklipjét. A látvány a székhez szegezett. Egy dokumentumfilmből mutat részleteket, amely csak nemrég készült el – remélem, hozzáférhető lesz számunkra is hamarosan – és amely egy norvég fotóművészről szól. Az utolsó hónapjairól. Lene Marie Fossen tavaly októberben halt meg harminchárom évesen. Több mint két évtizeden át harcolt betegsége, az anorexia ellen, amelyről nyíltan beszélt, és amely ma, Európában a harmadik vezető halálok fiatal nők körében. Kurucz Adrienn írása.      

https://wmn.hu/kult/52186-a-kepeim-nem-az-anorexiarol-szolnak-hanem-az-emberi-szenvedesrol--lene-marie-fossen-emlekere

https://www.youtube.com/watch?time_continue=235&v=1oWFCkcdmZI&feature=emb_logo

 

 

 

Magukba zárt világok

Mikro-műegyüttesek a Reuter Camillo Gyűjteményben

Dr. Reuter Camillo (1874-1954) több mint kétezer alkotást számláló történeti pszichiátriai kollekciót hozott létre Pécsett. Ez a gyűjtemény számos nemzetközi kiállításon szerepelt, hazánkban azonban szinte egyáltalán nem ismert. Cikksorozatunk ezt a hiányt igyekszik pótolni. Az első rész bemutatta a Reuter Camillo Gyűjtemény százéves történetét, a második rész Dr. Reuter Camillót emelte a fókuszba; a harmadik rész az ő nyomdokain haladó Dr. Jakab Irén tevékenységét mutatta be. A negyedik részben a Reuter Camillo-gyűjtemény utolsó 40-45 évéről olvashattunk. A jelenlegi írás a mikro-műegyütteseket mutatja be.

 

Cikk folytatása

Művészet és terápia

A PTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Reuter Camillo-gyűjteménye 4.

 

Dr. Reuter Camillo (1874-1954) több mint kétezer alkotást számláló történeti pszichiátriai kollekciót hozott létre Pécsett. Ez a gyűjtemény számos nemzetközi kiállításon szerepelt, hazánkban azonban szinte egyáltalán nem ismert. Cikksorozatunk ezt a hiányt igyekszik pótolni. Az első rész bemutatta a Reuter Camillo Gyűjtemény százéves történetét, a második rész Dr. Reuter Camillót emelte a fókuszba; a harmadik rész az ő nyomdokain haladó Dr. Jakab Irén tevékenységét mutatta be. 

 

***

Az 1970-es évek közepétől elsősorban dr. Trixler Mátyás és dr. Jádi Ferenc pszichiáterek munkássága révén vált ismételten a kifejezéspatológiai kutatás és gyűjtés központi témává (1). Ennek keretében Beke László művészettörténész 1978-ban Pécsett Pszichorealizmus címmel nyitott meg kiállítást. 

 

Művészet és terápia

A Pszichorealizmus című kiállítás plakátja

 

Cikk folytatása

Az elmebetegek múzeuma földhöz veri a látogatót

Az elmebetegek múzeuma földhöz veri a látogatót

KISS ESZTER

Az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteménye egy kicsi és alig ismert ablak az elmebetegek világába. Az elképesztően sokszínű, Magyarországon egyedülálló tárgyegyüttes és archívum nemcsak műtárgyak tömege, hanem terápiatörténet és a magyar elmeügy dokumentációja is. Itt együtt lóg a „magyar van Gogh” festménye és Magda Marinko börtönbeli rajza a régi kényszerzubbony mellett, de a magyar törpetársadalom emlékét is ápolják.

Radó Iván a PÉF elnöke kommentelte a cikket és a terjesztőit azzal, hogy az "elmebeteg" kifejezés minősítő. Ebben igaza van. A cikket a "szerző" jogaira való tekintettel pontosan kell idézni.

---------- Forwarded message ---------
From: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. <Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.>
Date: Sat, Jul 13, 2019 at 3:34 PM
Subject: Re: Fwd: [szocialis.szakma] Fwd: Az elmebetegek múzeuma földhöz veri a látogatót - ÍGY ÉLT A NŐ, AKINEK HÚSZNÁL IS TÖBB SZEMÉLYISÉGE VOLT - 2 cikk
To: A Lelki Egészség Fóruma - Info <Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.>
Kedves Lista!
 
A szerzőtől (hiszen ő írta, amivel minősíti is magát) nem várható más. De akik elküldik, továbbítják, stb. egy szót azért megérdemelne az írás. Nevezetesen, hogy aki elmebetegezik, ez legitimálja -magának a kifejezésnek- létjogosultságát, holott az nincs neki semmi, sőt.
Vagyok felháborodva.
Üdv:
RI

Cikk folytatása

Képi kifejezés a pszichiátriában (3)

A PTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Reuter Camillo-gyűjteménye 3. fejezet

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Dr. Reuter Camillo gondos munkájára alapozva végezte kutatásait dr. Jakab Irén pszichiáterprofesszor (1919–2011) (a képen), aki 1947-ben került a Kolozsvári Bolyai Tudományegyetemről a Pécsi Klinikára.

A professzor asszony kezdetben neuropszichiátriával, neuropatológiával és gyermekpszichiátriával, emellett lélektan-filozófiával és pedagógiával is tudományos színvonalon foglalkozott. Komplex tudományos érdeklődése később a kreativitás pszichoanalitikus megközelítése és a művészetterápia felé fordult, s nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket ért el. Alapító tagja volt az International Society of Psychopatology of Expression szervezetnek (ISPE, 1959). Neve szervesen összekapcsolódott a művészet és pszichiátria, illetve a művészetterápia témakörével.

Cikk folytatása

Dr. Reuter Camillo – a gyűjteményalapító (2)

A PTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Reuter Camillo Gyűjteménye 2.  

 

Dr. Reuter Camillo – a gyűjteményalapítóDr. Reuter Camillo 1874-ben született Resicabányán (Krassó-Szörény vármegye). 1896-ban érkezett a budapesti egyetem orvosi karára, majd 1914-ig a Moravcsik-klinikán dolgozott Dr. Moravcsik Ernő mellett. Ezt követően a zágrábi helyőrségi kórház 500-600 beteg befogadására szolgáló elme-és idegosztály vezető orvosa volt, ezredorvosi rangfokozattal. Valószínűleg már Zágrábban lehetőséget adott betegeinek, hogy rajzoljanak.
1918 júniusában szerelt le végleg és utazott Pozsonyba, hogy az egyetem Ideg- és Elmeklinikájának igazgató-tanára legyen. 1924-ben érkezett a pozsonyi Erzsébet Egyetem áthelyezésével Pécsre, ahol mintegy harminc éven át az akkori Ideg-Elme Klinika első igazgatója volt. 
Reuter professzor a pszichopatológia és klinikai pszichiátria tudósaként számos, a mai orvosi gyakorlat számára is hasznos kutatást végzett, többek között a háborús neurózisokról, a terhesség alatt kialakult elmezavarról, különböző pszichiátriai diagnózisokról. Erősen vonzotta a kazuisztika, a konkrét esetek leírása (1).  
Munkamódszerére jellemző volt precizitás, az aprólékos figyelem, „botanikusi pontosság” (2).  Pozsonyban és Pécsett egyaránt nehéz feladat hárult rá, neki kellett megszerveznie az ideggyógyászatot, ő volt a pécsi orvostudományi egyetem első elme-és idegkórtani professzora.

Cikk folytatása