Kassai-Farkas Ákos dr.

“Megtanulja az ember, hogy a tudás nem az, hogy minden szellemit birtokol és mindent elmond, hanem az, hogy többet tudunk, de kevesebbet mondunk a béke kedvéért.” (Várszegi Asztrik) /cit: A Megajándékozott. 75.old/

"Minden jó ember szívében megleled az Istent" (Seneca)

"Minden emberi lélek halhatatlan, ám az igazak lelke nem csak halhatatlan hanem isteni is egyben"
(Szokrátésznek tulajdonított mondás)

Telefon: +36-20-281-8464
E-mail: kassai.farkas.akos@gmail.com

Művészet és pszichiátria

Tárt Kapu Galéria

Szeretettel meghívjuk a Határtalan párbeszéd című kiállításra!

 

Megnyitó időpontja: 2016. február 9. 18 óra

Helyszín: Tárt Kapu Galéria, 1092 Budapest, Hőgyes Endre u. 2.

 

A kiállítást megnyitja: Roskó Gábor, Munkácsy-díjas, Érdemes Művész

 

Kiállító művészek:

Balassa Mária

Bozóki Péter

Csom Árpád

Heinrich Attila

Kopi Mundi Zoltán 

Ritter Gábor

Tóka Attila

 

A tárlat 2016. április 8-ig tekinthető meg.

 

Az art brut (nyers művészet) és az outsider art nehezen fér meg a kategorizáció és a művészettörténet kontextusaiban. Ennek ellenére az elmúlt ötven évben a kortárs művészet élénk, kiegészítő elemévé vált. Az art brut és az outsider art művészei a társadalmi nyilvánosság perifériáján élnek, művészetüket (anyagválasztást, felvitelt, ritmust és módot) saját mélységeikből hívják elő, az alkotói folyamat a belső szükségletből fakadó kifejezés intenzitásán alapul. 

Nem az aktuális mainstream művészet konvenciói szerint cselekszenek, műveik gyakran teljes titokban, senki által nem ismerve készülnek. Jellemző az alternatív rendezettség keresése és merőben új vizuális világ megjelenítése. 

A kiállítás célja, hogy művészeti kontextusból mutassa be az art brut és az outsider art sajátosságait.

A Határtalan párbeszéd című kiállításon 7 art brut művészt ismerhetünk meg közelebbről.

 

Balassa Mária magányosan alkot. Nőalakjai tusfoltokból jönnek létre, létező és kitalált figurák, létező és kitalált történetekkel. A képeket burjánzó szövegek futják körbe: Mária gondolatai, érzései, asszociációi, amelyek a rajz megalkotásakor születnek. Alkotásai megtalálhatók a világhíres ART BRUT CENTER GUGGING-ban.

 

Bozóki Péter szintén az egyik legismertebb art brut művész, mind hazánkban, mind külföldön. Képeire a sajátos, részletekbe menő vonalvezetés nyersessége jellemző. A Tárt Kapu Galéria alkotóközösségének tagja.

 

Csom Árpád outsider művész a Balaton-felvidéki kis faluban készíti átütő erejű maszkjait.

 

Heinrich Attila a pécsi Fogd a Kezem Alapítvány művészeti műhelyében rajzol.

Képei a számára megkapó formájú és színű tárgyakat ábrázolják: régimódi autókat, tömegközlekedési eszközöket, néhány háztartási eszközt: kávéfőzőt, órát, izzósort, kapcsolókat. Egyik kedvenc tárgya egy hajvasaló. Amíg születésnapjára megkapta, rendszeresen elzarándokolt a bolthoz, hogy a kirakatban szemlélhesse. Ezeket a tárgyakat évente több százszor lerajzolja.

 

Kopi Mundi Zoltán műveinek szokatlan esztétikumát a mély önazonosság és a megkapó bensőségesség adja, eredeti és egyéni látásmódja plasztikáin minden korláttól mentesen érvényesül. Kopi Mundi keze nyomán a Dunából partra vetett uszadék fákból „barvájok”, bohócok, varázslók és szellemek –, archetipikus figurák formálódnak. Művei megtalálhatók hazai és külföldi magángyűjteményekben.

 

Ritter Gábor olajpasztell várairól ismert, az alakzatok különböző egymásra helyezett színes síkokból állnak össze egésszé. A Tárt Kapu Galéria alkotóközösségének tagja, egyedüli kortárs kiállítóként szerepelt a Belső utak képei – Art brut Ausztriában és Magyarországon című kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában.

 

Tóka Attila a Fogd a Kezem Alapítvány művészeti műhelyében kezdett el festeni. Állatai egyszerre monolit őslények, szeretett háziállatok és játékos-melankolikus háztömbök. Állandó figuráihoz makacsul ragaszkodik, mert kimeríthetetlen variációs lehetőséget jelentenek számára.

 

A kiállítás a Norvég Civil Alap támogatásával jött létre.

 

 

 

--

Tárt Kapu Galéria

 

H-1092 Budapest, Hőgyes Endre u. 2.

Tel.:+36/70-7712341

Nyitva tartás: K-P: 14-18

www.tartkapugaleria.com