Kassai-Farkas Ákos dr.

"Minden jó ember szívében megleled az Istent" (Seneca)

"Minden emberi lélek halhatatlan, ám az igazak lelke nem csak halhatatlan hanem isteni is egyben"
(Szokrátésznek tulajdonított mondás)

Telefon: +36-20-281-8464
E-mail: kassai.farkas.akos@gmail.com

Sajtófigyelő

Depresszió - Partidrog lenne a megoldás?

Depresszió - Partidrog lenne a megoldás?

2017. július 29. 17:42, szombat (letöltve 2017.július 29. 19:59)
 

A ketamint érzéstelenítő hatásáról ismerjük elsősorban, de egy transz-szerű állapot létrehozásáért is felelős. Ez utóbbi tulajdonsága miatt az elektronikus partyk közönsége is fogyasztja, hogy testen kívüli élményt és hallucinációkat nyerjenek általa. Most viszont egy friss kutatás egyértelmű bizonyítékot talált arra, hogy ez a drog lehet a kulcs némelyik depressziós eset biztonságos, gyors és hatékony kezelésében – írja a Science Alert.

Megjegyzésem: Folyik ilyen gyógyszervizsgálat hazánkban is. Az eredményére még várni kell (ha egyáltalán publikus lesz). Öreg pszichiáterként úgy vélem, hogyha a depressziók egy nagy szűk spekrumában hatásosnak bizonyul, az indikációt nagyon rigorózisan kell kialakítani.

 Az olyan, elsősorban idősebb páciensek számára, akiknél az antidepresszánsok, a tanácsadás vagy egyéb terápiák is kudarcot vallottak, lehet reménysugár . 

Az illegális kábítószerek piacán jól ismert vegyület („Special K”) eredetileg érzéstelenítő szerként került bevezetésre, még a ’60-as években. Háborús sérülésektől szenvedő katonák állapotában hozott javulást, illetve olyan gyerekeknél alkalmazták, akiknél más fájdalomcsillapító nem vált be.

A tévképzeteket, eufóriát és testen kívüli élményt okozó szer nemcsak a kórházakban lelt otthonra, de megtalálta az utat az éjszakai klubokba is. Nemrégiben a depresszió kapcsán kezdték vizsgálni hatásosságát: kiderült, hogy már pár órán beül képes hatni.

Nagyjából 300 millió embert érint világszerte ez a nyomasztó állapot, akiknek a kezelése korántsem megoldott. Például a Prozac és a Lexapro gyógyszerek esetében három-nyolc hétig kell várni, amíg eredményt hozhatnak, és még ez sem garantált mindenkinél. A mellékhatásokról nem is beszélve: súlygyarapodás, álmatlanság, émelygés és szédülés is előfordulhat szedésükkor.

A korosabb pácienseknél mindez még bonyolultabban jelentkezhet: kevésbé hatásosak a tabletták, az egyéb, szóba jöhető terápiák - élen az elektrosokkal – pedig még kockázatosabbak is.

 „Az idős betegek számos akadályba ütköznek, ha javulást szeretnének az állapotukban. Rengeteg a nem kívánt mellékhatás, a hatékonyság pedig egy korosabb agy esetében sajnos alacsonyabb.”

 

Egyelőre mindössze öt, feljegyzett esetben alkalmaztak ketamint szépkorú, depressziós alanyokon. Ezek a jelentések mind kis mintán alapulnak, és meglehetősen vegyes eredményekről számolnak be.

 

Ebben a „vak” kísérletben, melyet az ausztrálok folytattak le Loo vezetésével, 16 olyan személyt kezeltek kis dózisú ketamin-injekcióval, akik mind 60 év felettiek voltak. Az alanyok évek óta küzdöttek ennek a mentális problémának a különböző válfajaival, és az eddigi gyógykezeléseik nem voltak eredményesek.

Öt hétig kaptak az idősek eltérő adagokat a szerből, majd nagyobb dózisban is megpróbálták, hátha tovább tart a hatás. Mielőtt még magunk előtt látnánk a mókás, betépett idős urakat és hölgyeket, a beszámoló megjegyzi, hogy az alanyok az első órában inkább bágyadtságról és álmosságról panaszkodtak.

 

Ezt egy kedvezőtlen mellékhatásnak tudjuk be. Egyikük sem mondta azt, hogy jó érzés volna - erősíti meg Loo. Viszont a 60 tompa perc leteltével annál látványosabb eredmény jelentkezett, és már hét nappal az első ketamin-dózis után határozottan jobban érezte magát a páciensek fele.

Nemcsak, hogy jól fogadta a szervezetük a szert, de a mellékhatásokat is megúszták. A bőr alá adott injekció pedig egy biztonságos, hatékony és elfogadható módja a kezelésnek.

Mikor a résztvevőkkel fél év eltelte után ismét találkoztak, Loo-ék azt találták, hogy 43 százalékuknál nyom nélkül eltűntek a depresszió tünetei. Korábban, még a kezelés idején 70 százalékuk számolt be arról, hogy tapasztaltak olyan állapotot, amikor tünetmentesek voltak.

Még mielőtt azonban átállna a világ a depressziósok ketaminos kezelésére, az ausztrál tudósok felhívják a figyelmet arra a kockázati tényezőre, hogy még mindig nem ismerjük kellően ennek az anyagnak a tulajdonságait: Ígéretesek az eddigi eredmények, de a ketamin használatát tekintve azért még akad pár fehér folt. További kutatás és nagyobb minta szükséges, illetve azt kideríteni, hogy a májfunkcióra milyen hatást gyakorol ez az anyag...