Kassai-Farkas Ákos dr.

“Megtanulja az ember, hogy a tudás nem az, hogy minden szellemit birtokol és mindent elmond, hanem az, hogy többet tudunk, de kevesebbet mondunk a béke kedvéért.” (Várszegi Asztrik) /cit: A Megajándékozott. 75.old/

"Minden jó ember szívében megleled az Istent" (Seneca)

"Minden emberi lélek halhatatlan, ám az igazak lelke nem csak halhatatlan hanem isteni is egyben"
(Szokrátésznek tulajdonított mondás)

Telefon: +36-20-281-8464
E-mail: kassai.farkas.akos@gmail.com

Művészet és pszichiátria

Elemi őszinteséggel készült személyes térképek

A pszichiáter megjegyzése: minden eszköz felhasználható és felhasználandó, mely a hendikeppel élők esélyét növeli a társadalmi elfogadásért.

A galéria a művészet katalizáló erejével támogatja azokat, akik különböző problémáik miatt a társadalom peremére szorultak.

 

Június 18-án mentális zavarokkal élőkkel foglalkozó civil szervezetek és intézmények műhelyeinek alkotásaiból nyílik országos tárlat a Tárt Kapu Galériában.

Mindannyiunknak jól jönne egy térkép, amely eligazít a világban. Ez a gondolat vezette a Tárt Kapu Galéria kurátorait is a következő kiállításuk koncepciójának kialakításakor. A mindennapi stressz által okozott depresszió mellett a súlyosabb problémáktól szenvedőknek nagyon kevés lehetőségük van arra, hogy megpróbáljanak önmagukon segíteni. A Tárt Kapu Galéria célja, hogy a művészet katalizáló erejével támogassa azokat, akik különböző problémáik miatt a társadalom peremére szorultak. A június 18-án megnyíló TÉRkép(zelet) - Személyes térképek című kiállításon tizennyolc, mentális zavarokkal élőkkel foglalkozó, civil szervezet és intézmény alkotóinak világába nyerhetnek betekintést a látogatók.

A tárlat szervezőinek célja, hogy a mentális zavarokkal élők értékeit mutassák meg, ezért olyan tematikát választottak, amely személyes és közvetlen módon adhat bepillantást az alkotók számára fontos dolgokba. A kiállítás témája a térkép, azaz természeti és társadalmi jelenségeknek sajátos jelrendszerű ábrázolása, amely a tájékozódást segíti, eligazít. A TÉRkép(zelet) - Személyes térképek tárlat kiállítói művészeti és művészetterápiás műhelyek résztvevőiként készítik műveiket, mint például Tóka Attila, akinek festett állatai egyszerre monolit őslények, szeretett háziállatok és játékos-melankolikus háztömbök, a budapesti éjszakát percre pontosan megrajzoló Tóth Norbert, a groteszk szobrokat készítő Willmann Edit Teréz, az épületekből, növényekből álló közvetlen környezetét megfestő Ritter Gábor, valamint a nemzetközi outsider art porondon is jegyzett Bozóki Péter, aki - elmondása szerint - a képeit a falon látva érezte magát először elégedettnek.

A galéria tevékenységének fókuszában a magyarországi art brut és outsider art hazai és nemzetközi kulturális és társadalmi életbe való integrálása áll, széleskörű lehetőséget biztosítva a helyi, regionális és nemzetközi együttműködésekre és bemutatkozásokra. Kiemelten fontos célkitűzés a kultúra, az esélyegyenlőség, az egészségügy és az oktatás területének összekapcsolása, széles társadalmi nyilvánosság elérése, valamint a mentális zavarokkal élők reintegrációs lehetőségeinek növelése, és a közvélemény távolságtartásának csökkentése.

Az art brut, a nyers pezsgő tisztaságának jelzőjeként szolgáló “brut" kifejezés alapján nyerte el nevét a negyvenes években Jean Dubuffet festőművésztől. Dubuffet a marginalizált helyzetben élők alkotásait nevezte így, melyekben a látvány, az élmény a tanult művészet kontrollja nélkül tört ki az alkotókból. Szélesebb kategóriába sorolva outsider művészetnek is szokták nevezni. A művészeti formának neves gyűjtői vannak, köztük híres művészek.

Az art brut érdekes ugyanis a kreativitás pszichiátriai vonatkozásainak megértése, és az őszinte, nyers erővel előtörő művészi kifejezésformák vizsgálata szempontjából is. Nem véletlen, hogy nagy hatással volt az avantgárd művészeti irányzatokra, a pszichiátriai gyógyítás fejlődése mellett.

A Lipótmezőn már az 1910-es évektől kezdve gyűjtötték a kezeltek alkotásait, emlékeit. Ebben a kollekcióban Nemes-Lampérth alkotások is szerepeltek, és még Gulácsy is tagja volt a kezelt művészek közösségének. A Tárt Kapu Galériát szintén ott, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI) alapították. A Galéria, a Gyógyfoglalkoztatásért Alapítvány szervezésében 2014 óta működik az Iparművészeti Múzeum szomszédságában, a Ferencvárosi Önkormányzat által biztosított helyszínen.

A TÉRkép(zelet) - Személyes térképek kiállítás a Védett átkelő projekt része, amely a budapesti pszichiátriai intézményekkel együttműködve, civil környezetben, a Tárt Kapu Galériában ad lehetőséget művészeti, terápiás közössége által a résztvevőknek kapcsolatépítési készségeik, szociális kompetenciáik megerősödésében, elszigetletségük csökkentésében.

Kiállító civil szervezetek, intézmények: Budapest XIX. Kerület Önkormányzat Kispesti Forrásház; Ébredések Művészkör, Ébredések Alapítvány, Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrum, Budapest; Félsziget Klubház, Alkotás utca Alkotó csoport, Budapest; Fogd a Kezem Alapítvány, Pécs; Heim Pál Gyermekkórház, Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Osztály, Budapest; Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház III. Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály Lélektükör Alkotóműhelye, Budapest; Kenézy Gyula Kórház Rendelő Intézet, Pszichiátriai Nappali kórház, Debrecen; Kolozsborsai Elmegyógyintézet, Borsa, Románia; Moravcsik Alapítvány - Budapest Art Brut Galéria és Kreatív, Művészetterápiás Műhely; Nyírő Gyula Kórház – Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, Budapest, I. Pszichiátriai Osztály Művészetterápiás csoport; Pécsi Gyermekotthon, Csontváry Képzőművészeti Stúdió; Pszichiátriai Betegek Otthona, Szentgotthárd; Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Viktória Ápoló - Gondozó Otthon, Hodász; Szigony Alapítvány; Tárt Kapu Galéria - Védett átkelő projekt; Thalassa Ház - Pszichoterápiás és Pszichiátriai Rehabilitációs Intézet; Tündérhegy OORI Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás-rehabilitációs Osztályt; Újpesti Mentálhigiénés Gondozó, Budapest

TÉRkép(zelet) - Személyes térképek kiállítás megnyitójának időpontja 2015. június 18. 17 óra A kiállítás 2015. szeptember 18-ig tekinthető meg.

Helyszín: Tárt Kapu Galéria, H-1092 Budapest, Hőgyes Endre u. 2.

A kiállítás megvalósulását az EGT/ Norvég Civil Alap támogatja.

http://www.weborvos.hu/hirek/elemi_oszinteseggel_keszult_szemelyes_terkepek/224031/