Kassai-Farkas Ákos dr.

“Megtanulja az ember, hogy a tudás nem az, hogy minden szellemit birtokol és mindent elmond, hanem az, hogy többet tudunk, de kevesebbet mondunk a béke kedvéért.” (Várszegi Asztrik) /cit: A Megajándékozott. 75.old/

"Minden jó ember szívében megleled az Istent" (Seneca)

"Minden emberi lélek halhatatlan, ám az igazak lelke nem csak halhatatlan hanem isteni is egyben"
(Szokrátésznek tulajdonított mondás)

Telefon: +36-20-281-8464
E-mail: kassai.farkas.akos@gmail.com

Művészet és pszichiátria

Művészet és terápia

A PTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Reuter Camillo-gyűjteménye 4.

 

Dr. Reuter Camillo (1874-1954) több mint kétezer alkotást számláló történeti pszichiátriai kollekciót hozott létre Pécsett. Ez a gyűjtemény számos nemzetközi kiállításon szerepelt, hazánkban azonban szinte egyáltalán nem ismert. Cikksorozatunk ezt a hiányt igyekszik pótolni. Az első rész bemutatta a Reuter Camillo Gyűjtemény százéves történetét, a második rész Dr. Reuter Camillót emelte a fókuszba; a harmadik rész az ő nyomdokain haladó Dr. Jakab Irén tevékenységét mutatta be. 

 

***

Az 1970-es évek közepétől elsősorban dr. Trixler Mátyás és dr. Jádi Ferenc pszichiáterek munkássága révén vált ismételten a kifejezéspatológiai kutatás és gyűjtés központi témává (1). Ennek keretében Beke László művészettörténész 1978-ban Pécsett Pszichorealizmus címmel nyitott meg kiállítást. 

 

Művészet és terápia

A Pszichorealizmus című kiállítás plakátja

 

 

Kismányoki Károly grafikus, fotós, filmes, képzőművész 1981-ben animációs filmet forgatott egy szkizofrén alkotó (I. L.) munkái alapján.

 

Művészet és terápia

I.L. ceruarajz, 1923-1925 körül


Szintén Pszichorealizmus címmel készített filmet az MTV pécsi körzeti stúdiója 1981-ben, amelyben a riporter beszélgetőtársai Trixler Mátyás, Jádi Ferenc és Kismányoki Károly. 
 

Művészet és terápia

Kismányoky Károly (1943-2018)


Jádi Ferenc a filmben így definiálja a pszichorealizmust: „Van olyan fajta valóság, hogy valaki lát valamit, valamilyen jelenséget vagy valakit, és ezt ábrázolja. De van olyan fajta valóság is, hogy valaki a belső élményeit ábrázolja, akár az álom nyelvén vagy szürreális módon, és ez más, az alkotóról többet elárul. Ez a fajta valóságszemlélet, amit mi úgy nevezünk, hogy pszichorealizmus.” 

A pszichorealizmus tehát egy belső valóságérzékelés, amelyet Kismányoki Károly filmjében megpróbál rekonstruálni. Nagy hatást gyakoroltak rá a Pécsi Klinika pácienseinek művei, amelyről így vallott a filmben: „Mindenkiben létezik egy olyan arányérzék, amelynek segítségével rendet teremt. És ez a rend végső soron a helyére teszi a legbonyolultabb problémákat is, a kérdéses problémákat is a maga helyén segíti megoldani. A betegeknél, az elmebetegeknél hasonló öngyógyító mechanizmus működik, ahol is ezeket az önállóan felépített világokat úgy próbálják alakítani és változtatni, hogy saját maguk számára tisztázódjanak a problémák. Ez rendkívül erős gondolkodást és asszociációs folyamatokat igényel. Ennek a világnak a rekonstruálása, megmozgatása, bemutatása volt a célom ezzel a filmmel. Valahogy ez olyan dolognak tűnt számomra, mint a geológiai kőzetgyűrődéseknek a szemlélete, ahol maga a kő gyűrődése látszik, viszont az erőt, amely létrehozta, azt csak sejteni lehet” (2).  

 

Művészet és terápia

Kismányoky Károly: Mások szemével - zselatinos ezüst nagyítás, dokubrom papíron_1973

 

A Pécsi Klinikán az 1970-es évektől napjainkig a művészetterápiás felhasználás és a páciensekkel való kontaktusépítés került a középpontba. Felesleges valóság címmel kiállítást rendeztek 1992-ben a pécsi Perem Galériában, amelynek alkotásait Zalka Zsolt pszichiáter válogatta össze (3). 

Dr. Tényi Tamás, pszichiáter, klinikaigazgató 1987-ben a gyűjteményből válogatott verseket és képzőművészeti alkotásokat Halálra vál mind a szépnek címmel megjelent kis kötetben. A kiadvány pszichiátriai betegek által készített képeket és verseket ad közre, amely illeszkedik ahhoz a hagyományhoz, amely a pszichiátriai betegek műalkotásának feldolgozását Művészet és terápia jelenti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rajz a Reuter Gyűjteményből
– megjelent a Halálra vál mind a szépnek
című könyvben

 

Dr. Simon Mária, a klinika egyetemi adjunktusa, a művészeti gyűjtemény jelenlegi gondozója számos tanulmányában dolgozta fel a gyűjteményt, emellett több kiállítást, konferenciát szervezett, mint például az Arts in Difference és a Mad about Hungary című kiállítások, amelyek a brüsszeli Art&Marges Múzeummal együtt kerültek megrendezésre.

 

Művészet és terápia

Arts in difference kiállítás, Pécs 2010, Brüsszel 2011

 

A tárlaton a Reuter Camillo-gyűjtemény történeti anyaga, H. Zs. 1970-80-as években készült festményei, illetve a belga gyűjtemény történeti és kortárs anyaga került bemutatásra, portrék, találmányok, szöveg és zene, képzelt világok és test témakörben (4).

2003-ban elindult a klinika és a PTE Művészeti Kar közös szervezésében a posztgraduális művészetterápiás képzés. Az öt féléves képzés során művészetterápiára, zeneterápiára és mozgásterápiára lehet specializálódni.

 

Jegyzetek
1. Dr. Jádi Ferenc pszichiáter, pszichoanalitikus, festőművész, művészetterapeuta, egyetemi tanár. 1986-tól Németországban él. Jelentős kutatásokat végzett a Heidelbergi Prinzhorn Gyűjteményben. Németországban kiadott Muzika című könyve – amelyben a páciensek zenei vonatkozású rajzait, festményeit, kollázsait tanulmányozza – a pécsi anyagra is reflektál. Ferenc Jádi – Inge Jádi, Muzika: musikbezogene Werke von psychisch Kranken, Wunderhorn, Heidelberg, 1989.
2. MTV Körzeti Stúdiója, Pécs. Pszichorealizmus című film, a 38-40. perc. A Reuter Camillo-gyűjteményben való kutatásom során tekinthettem meg.
3. A Felesleges valóság című kiállítás anyagának egy részét közölte a Délután almanach 1992-ben. Délután almanach ’92, szerk. Arató Ferenc, Bernáth Gábor, Kiss Sándor, Schindler Endre, Perem Alapítvány, Pécs, 1992, 67-122.
4. Arts in Diffenrence. Szerk.: Fabényi Júlia. A Janus Pannonius Múzeum művészeti kiadványai 117., Pécs, 2010.
 

https://www.webdoki.hu/cikk/122926/pszichiatria/muveszet-es-terapia-a-gyujtemeny-ertelmezese-es-feldolgozasa-az-1970-es-evektol-napjainkig.html?tfrom=hirlevel&edm=58&edm_sid=2546