Kassai-Farkas Ákos dr.

“Megtanulja az ember, hogy a tudás nem az, hogy minden szellemit birtokol és mindent elmond, hanem az, hogy többet tudunk, de kevesebbet mondunk a béke kedvéért.” (Várszegi Asztrik) /cit: A Megajándékozott. 75.old/

"Minden jó ember szívében megleled az Istent" (Seneca)

"Minden emberi lélek halhatatlan, ám az igazak lelke nem csak halhatatlan hanem isteni is egyben"
(Szokrátésznek tulajdonított mondás)

Telefon: +36-20-281-8464
E-mail: kassai.farkas.akos@gmail.com

Gyászolunk

Meghalt "A csodálatos elme".

John Forbes Nash Jr.  (Nyugat-Virginia 1928. 06.13. - Monroe Township, New Jersey 2015. 05.23.).

2015. május 23.-án feleségével együtt egy autóbalesetben elhunyt.

 

Amerikai matematikus, aki 1994-ben közgazdasági Nobel-díjat kapott ( Harsányi Jánossal és Reinhard Seltennel) megosztva a játékelmélettel kapcsolatos kutatásai miatt és 2015-ben megkapta az Abel-díjat. Köznapi értelemben a világhírt a 2001-ben bemutatott  "Egy csodálatos elme" (A Beautiful Mind) c. film hozta meg a számára. 

„Mikor a 60-as évek végén gondolkodásomat ismét a téveseszmék uralták el, viselkedésem már némileg visszafogottá vált, íly módon sikerült elkerülnöm a kórházat és a pszichiáterek tolakodó figyelmét. Az idő múlt – majd fokozatosan elkezdtem intellektuálisan elutasítani néhányat azon őrült gondolatmeneteim közül, …melyek jellemzőek voltak akkori érdeklődésemre. Ennek legészrevehetőbb jele az volt hogy elkezdtem elvetni a különböző, politikával kapcsolatos gondolatokat mint intellektuális erőfeszítésre nem érdemes tevékenységet. Így most úgy tűnik, ismét racionálisan gondolkozom – úgy, ahogy azt egy tudós teszi. Ám a boldogság nem felhőtlen – mint azoké, akik egy                fizikai betegség után nyerik vissza egészségüket. Egyik következménye pl. az, hogy a racionális gondolatok korlátozni kezdik az ember elképzelését a közte és a kozmosz között fennálló kapcsolatról. Így pl. egy nem zoroasztriánus gondolhat úgy Zarathustrára, mint egy egyszerű őrültre, aki naiv követőinek millióival fogadtatta el a rituális tűzimádat kultuszát. De „őrültsége” nélkül Zarathustra szükségszerűen csak egy lett volna az emberek milliói és milliárdjai közül akik éltek majd elfelejttettek. Statisztikailag valószínűtlennek tűnik, hogy 66 évesen bármely matematikus vagy természettudós képes lehet a hosszas tudományos kutatás után még hozzáadni valamit korábbi eredményeihez. Ennek ellenére én további erőfeszítéseket teszek hisz elképzelhető, hogy a 25 évnyi kiesés, melyet részben pszichotikus állapotban töltöttem, valamiféle „kikapcsolódás” volt – és így helyzetem nem tekinthető tipikusnak. Ennél fogva reménykedem benne, hogy jelenlegi kutatásaim során vagy jövőbeni ötleteimmel képes leszek még valami értékeset alkotni.” (Idézi Harangozó a Lelki Egészség Fórum-án)

Egykori munkaadója, a Princeton most nyilvánosságra hozta egyetemi aktáit, onnan került elő ez az ajánlólevél, amit Nash mentora, a Carnegie Institute of Technology munkatársa, Richard Duffin írt a Princeton matematikus professzorának, Solomon Lefschetznek. A meglehetősen visszafogott érvelés, azaz hogy Nash egy matematikus zseni, működött, mert a fiatalt fel is vette az egyetem. Nash itt készítette el doktori dolgozatát is, ami a játékelmélet egyik legfontosabb alapjának számít a mai napig. A mindössze 27 oldalas írás, amit 21 évesen fejezett be, mindössze két hivatkozást tartalmazott, ebből az egyik egy saját korábbi műve volt.

 

 

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/economic-sciences/laureates/1994/nash-facts.html

http://web.math.princeton.edu/jfnj/

http://mozicsillag.cc/film/egy-csodalatos-elme-2001-online

http://444.hu/2015/06/07/valoszinuleg-a-19-eves-john-nash-kapta-minden-idok-legjobb-ajanlolevelet/