Kassai-Farkas Ákos dr.

“Megtanulja az ember, hogy a tudás nem az, hogy minden szellemit birtokol és mindent elmond, hanem az, hogy többet tudunk, de kevesebbet mondunk a béke kedvéért.” (Várszegi Asztrik) /cit: A Megajándékozott. 75.old/

"Minden jó ember szívében megleled az Istent" (Seneca)

"Minden emberi lélek halhatatlan, ám az igazak lelke nem csak halhatatlan hanem isteni is egyben"
(Szokrátésznek tulajdonított mondás)

Telefon: +36-20-281-8464
E-mail: kassai.farkas.akos@gmail.com

Érdekes kiállítások

Díjat nyertek magyar mikrobiológusok a baktériumból készült festményeikkel

Az Agar Art a biológusok egyik kedvenc időtöltése, baktériumokból és mikróbákból állítanak elő festményeket. Az egyik nemzetközi versenyen magyarokat is díjaztak.

 

Két díjat is nyertek magyar mikrobiológusok egy Amerikában rendezett tudományos művészeti versenyen, derül ki a Synlab Hungary Kft. közleményéből.

A "Agar Art" versenyt az Amerikai Mikrobiológusok Társaságának rendezi 2015 óta. A verseny lényege, hogy a mikrobiológusok vászon helyett Petri-csészét, festék helyett pedig élő organizmusokat – baktériumokat, gombákat – használva hoznak létre műalkotásokat. Az amerikai társaság célja, hogy megmutassa, a tudomány és a művészet nem is áll olyan távol egymástól.

A versenyre idén 415 tudós és tudóscsoport összesen 347 kompozíciót nevezett be - 43 különböző országból, valamint 22 amerikai tagállamból.

 

A mikróbákból nevelt, magyar népművészeti mintával Pöstényi Zita, a Synlab mikrobiológusa nyert közönségdíjat, kollégája, Héjja Andrea pedig Edvard Munch norvég expresszionista festő Sikoly című világhírű képét reprodukálta színes baktériumokból.

Azt mondja a mikróba, ne tegyél a mikróba

"Már a nevezés előtt egy hónappal elkezdtük készülni a versenyre, és munka közben kerestük és jegyeztük az izgalmas színű baktériumokat. Maga a festés egy steril táptalajon történik, így miközben készítjük a rajzot, nem látjuk – csak sejtjük – milyen színeket látunk majd másnap. A kép 16-18 óra alatt jelenik meg, és hűtőben nagyjából pár hétig őrzi meg az eredeti minőségét" – mondta Pöstényi Zita, akit gyerekkori néptáncos múltja ihletett alkotásra.

A mikrobák számára a megfelelő táptalajt az agar nevű zselésítőanyaggal hozzák létre, innen kapta nevét a nemzetközi verseny. "A színek bizonyos szempontból adottak, a táptalaj elsősorban diagnosztikai célra van kifejlesztve. Ha a vizsgálatra beérkezett mintát kioltjuk a táptalajra, akkor másnapra bizonyos baktériumok kiszámítható színben jelennek meg, a színt ugyanis egy-egy adott baktériumra jellemző enzim adja, amivel a táptalaj komponenseit lebontják. Eltérő színárnyalatok viszont a napi rutinban is megjelenhetnek, amelyeket mindig megjegyzünk, pont a versenyhez hasonló alkotások miatt" – tette hozzá Pöstényi Zita.

Cél az Agar Művészeti Akadémia

A versenyen három kategóriában nevezhettek a kutatók: profi, félprofi és gyerek kategóriában is vártak alkotásokat a szervezők. A nemzetköz verseny legszebb műalkotását profi kategóriában az Oakland Egyetem hallgatója, Arwa Hadid készítette, aki egy koi halat festett meg Petri-csészében.

"Az Agar Művészeti verseny az elmúlt négy évben kiváló lehetőséget nyújtott tudósainknak, hogy megmutathassák művészi vénájukat, ezért ebben az évben úgy döntöttünk, hogy nemzetközi szintre emeljük a megmérettetést. Csodálatos műalkotások érkeztek a világ minden tájáról, bizonyítva, hogy a tudósokban igenis rejlik kreativitás" – mondta Katherine Lontok, az Amerikai Mikrobiológiai Társaság képviselője, a verseny főszervezője.