Nálunk utalják a legtöbb embert a pszichiátriára




hvg.hu

Magyarország listavezető Európában a sürgősséggel - sokszor indokolatlanul - egészségügyi intézménybe szállított betegek számában. Nem egyszer saját rokonuk juttatja kiszolgáltatott helyzetbe a beteget, aki gyakran anyagi hátrányt is szenved.

Boós Tibor ügyvéd szerint ma egy utcán fekvő emberről a járókelők zömének az jut az eszébe, hogy biztosan részeg, nem pedig hogy bekómált cukorbeteg vagy éppen ájult epilepsziás. Kevés rutinnal bíró mentőtisztek sem tudnak kapásból helyes diagnózist felállítani, beszállítják az illetőt a kórházba, akinek utólag már nagyon nehéz bizonyítania, hogy nem önhibájából került kiszolgáltatott állapotba - írja a Stop.hu.

Magyarországon sürgősségi beutalás háromféleképpen történhet: önkéntes alapon, önveszélyes vagy másokra veszélyes magatartás esetén az orvos utasítására. "Hogy az önkéntes mennyire önkéntes, az kérdéses" - idézte a lap a hasonló ügyekben jártas Boós ügyvédet, hozzátéve: gyakran rábeszélik a pácienst, hogy kérje önmaga sürgősségi beutalását, a döntéshozatal mikéntje általában tisztázatlan, nincs dokumentálva.

Magyarországon évente mintegy 30 ezer esetben dönt arról orvos, hogy valakit sürgősséggel szállítsanak egészségügyi intézménybe. Az unióban messze vezetjük az idevágó statisztikát, a mögöttünk lévő Németország még úgy is messze lemarad tőlünk, hogy ott nemcsak a sürgősségi, hanem valamennyi beszállítást tartalmazzák a kimutatások.