Empátiával közelít az új főigazgató




www.magyarhirlap.hu

Új hangnemet, nagyobb együttérzést, szakszerűbb munkát és átláthatóságot ígér Pósfai Gábor, az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) tegnap kinevezett főigazgatója. Az intézményt a köznyelv leginkább orvosszakértői intézetnek vagy annak a helynek nevezi, "ahol leszázalékolják az embert". Itt dől el az is, hogy egy kérvényező milyen mértékben szorul idősotthoni vagy házi gondozásra.

Az intézmény működését sok kritika érte az utóbbi években, s az érintettek többsége nemcsak a döntések jogosságát vitatta, hanem kifogásolta a szakértők stílusát is. A gondokkal az új főigazgató tisztában van azért is, mert alapító tagja és alelnöke volt a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesületének, és rendszeresen bekapcsolódott a szociális ágazat jogszabályaival kapcsolatos egyeztetésekbe is. A problémák egyik okát abban látja, hogy a szociális ellátás iránti igényjogosultságát mindeddig olyan szakértői bizottságnak kellett vizsgálnia, amelynek tagjait zömében az ORSZI állította ki, ráadásul az ellátóknál nagyon vegyes volt a kép a személyzetet és a finanszírozást tekintve. Ezen most változtat egy kormány-előterjesztés, amely felfüggesztené a működés eddigi reguláját.

A rokkantsági vizsgálattal kapcsolatban Pósfai Gábor azt mondta: a bizottságoknak úgy kell működniük, hogy a korrupciónak még a gyanúja se merülhessen föl. Ezért szervezeti átalakításokra, a szakértői munka utólagos ellenőrzési lehetőségének megteremtésére, s ha kell, személycserékre is készül, ugyanakkor azt sem engedné, hogy bárki indokolatlanul részesüljön a közpénzekből.
Niczky Emőke