Napi 9 ezerbe kerül egy rab eltartása - Gönczöl: szereptévesztés történt



www.vg.hu

Gönczöl Katalin kriminológus nem ért egyet a Fidesz három csapás javaslatával, mert - minden ellenkező híresztelések dacára - ott sem vált be, ahol bevezették. Itt szereptévesztés történt - hangoztatta.

A lakosságnak a kisebb súlyú bűncselekményekkel, a hétköznapjaikat befolyásoló cselekményekkel van baja - hangsúlyozta a kriminológus. Minden felmérés azt mutatja, hogy a lakosok azt követelik, legyen meg a tettes nagyon hamar, vonják felelősségre ne évek múlva, hanem azonnal, és neki térüljön meg a kára, azon kívül, hogy bűnhődik az elkövető. Itt is van egy nagy tévedés: ne börtönbe csukják, mert azzal ő nem megy semmire. Ezért inkább azt szeretnék, ha neki vagy a megsértett közösségnek tegye jóvá az elkövető az okozott kárt.

Ennek megvan a magyar megfelelője, meg lehet valósítani. A tényleges életfogytiglani szabadságvesztés létezik és ki lehet szabni - hívta fel a figyelmet Gönczöl Katalin kriminológus. Ráadásul jól tudják a magyar állampolgárok, hogy 9 ezer forintjába kerül az adófizetőknek naponta egy elítélt ellátása.

A "három csapást" az Egyesült Államok 26 tagállamában vezették be, ám az erőszakos bűnözésre semmilyen hatással nem volt, nem csökkentette és nem növelte azt. Szlovákiában januárban már módosították az ott bevezetett enyhébb változatát is.