A gyermekek többségére ártalmatlanok az erőszakos videojátékok



mti.hu

A gyermekek többségére ártalmatlanok az erőszakot közvetítő videojátékok - derül ki egy friss kutatás eredményéből. Az erőszakos videojátékok csupán a játékosok töredékénél idézhetnek elő agresszivitást vagy ellenséges viselkedést. A gyermekek többségénél ezek a károsnak vélt játékok a vizuális látást és a térbeli képességeket erősítik, ráadásul a közösségépítési képességet is segítik - állítják a kutatók. A Review of General Psychology amerikai orvosi szaklap különszámában megjelent tanulmány szerint az erőszakos játékok számos betegség kezelése mellett pszichoterápiai kiegészítésként is használhatók.

"Az erőszakos játékok a gyerekek jó részére ártalmatlanok, mindössze egy kisebb csoportra nézve károsak, azokra, akik már korábban is pszichés problémákkal küszködtek" - hangsúlyozta Christopher J. Ferguson, a texasi A&M Nemzetközi Egyetem munkatársa.

"Újabb tanulmányokból kiderül, hogy a videojátékok európai és amerikai népszerűségével kevesebb a viselkedési problémás gyerek, kevésbé agresszívak és az általános teszteken is jobb eredményeket érnek el" - tette hozzá Ferguson, a szaklap vendégszerkesztője. Patrick Markey, a pennsylvaniai Villanova Egyetem kutatója 118 tizenévesen végzett tanulmányból arra következtetésre jutott, hogy bizonyos személyiségi jellemvonásokból előre kikövetkeztethető, hogy a videojátékok melyik gyermekre lesznek negatív hatással.

Azok, akik könnyebben kiborulnak, lehangolódnak, lobbanékonyak, közömbösek mások érzéseire, megsértik a szabályokat vagy kevésbé tartják az ígéreteiket, valószínűbb, hogy ellenségesen viselkednek majd az erőszakos videojátékok használata után.