A globalizált világban nincs idő a játékra



www.mr1-kossuth.hu

Páli Judit pszichológus szerint manapság nincs idő játékra, így a gyerekek nem tanulják meg a társas együttlét szabályait sem. A fiatal szülők eleve egy rendszertelen világban élnek, ami a kicsik számára valamifajta káoszt jelent, ezért nem játszik a gyerek, holott így nem lesz belőle kreatív felnőtt – hívja fel a figyelmet a szakember a Vendég a háznál műsorában. Szerinte hiányzik a családban az együttes játék, nincsenek grundok, ahol szülők nélkül a gyerekek az utcán tanulnak meg a saját szabályaik szerint szocializálódni, vagyis nem játszanak együtt.

Páli Judit gyerekpszichológus, játékterapeuta szerint a játék jelentősége sokkal nagyobb, mint azt gondolnánk. Az emberiség történetében, de már korábban az állatvilág kialakulásánál is megjelenő játék, az együttműködés, az egymásért való élés, a gondoskodás funkciójával született. Mint a Vendég a háznál műsorában mondja, mindez azonos agyi struktúrához köthető, vagyis megfogalmazása szerint az együttműködés a játékban nő fel.

Ha egy gyereke felrúgja az asztalt játék közben, mert veszít, az az jelenti, hogy nem tud uralkodni magán, nem tudja az indulatait kordában tartani. Az önszabályozás hosszú fejlődése a szakember szerint körülbelül tíz, tizenkét éves korra jut olyan nyugvópontra, amikor a gyerek már kellőképpen szocializálttá válik, és ekkor szűnik meg a játéknak az a nagy jelentősége, amikor az elsődleges gyermekkornak vége van és megkezdődik a serdülés.

Páli Judit úgy véli, éppen azért nagy ez a probléma, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy az óvodákba éretlen három évesek tömege kerül, aki nem alszik, nem beszél, vagyis már eleve van egy kis késés a fejlődésében. De – mutat rá a pszichológus – van magyarázat a jelenségre: a fiatal szülők közül sokan rend, szabálytalanság nélkül élnek, bizonyosfajta káoszban és ebben a minden mindegy létben a gyerek élete is nagyon szabályozatlan marad.

Az óvodában egy év kell mire a gyerekek behozzák ezt a késést, amki azért nem jó, mert négy, öt, hat évesen már egy értelmi robbanásnak kellene létrejönnie. Ezért is gyakoribb, hogy kicsúszik a mostani korosztály érettsége, vagyis általában nem iskolaérettek még hat évesen.

A szakember azt mondja, mindez annak is köszönhető, hogy manapság nincsenek dramatikus játékok, bábjátékok, amelyeken keresztül a gyerek megfelelő érettségre tenne szert. Az is gond, hogy ha egy lassú világ venné őket körül, lenne idő a játékra, de ahogyan a globalizált világ rászakad a gyerekekre, ők is begyorsulnak, és kialakul egy olyan trend, miszerint a pszichés gyorsulás is akadálytalan – tette hozzá.

Ezért nem játszik a gyerek, holott így nem lesz belőle kreatív felnőtt – hívja fel a figyelmet Páli Judit a Vendég a háznál műsorában. Szerinte hiányzik a családban az együttes játék, ami később lehet akár dramatikus, akár bábjáték is. Manapság nincsenek grundok, ahol szülők nélkül a gyerekek az utcán tanulnak meg a saját szabályaik szerint szocializálódni, vagyis nem játszanak együtt. Így aztán nem is tudják kezelni az indulataikat, nincsenek csatornáik, hiszen ha nem tanultak meg játszani, magát a társas együttlétet sem tanulták meg – jelentette ki.