Az Európai Unió lakosságának több mint a fele túlsúlyos vagy elhízott



eu.mti.hu

Az Európai Unió lakosságának több mint a fele túlsúlyos vagy elhízott - hangzott el azon a budapesti sajtótájékoztatón, amelyen az első európai elhízás elleni nap kapcsán a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságával együttműködésben a probléma súlyosságára kívánta felhívni a figyelmet. A túlsúly és az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi következményei is lehetnek, hiszen növeli a 2-es típusú diabétesz, valamint szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezeket a kórképeket a megelőzhető elhalálozás vezető okaként tartják számon világszerte - mutattak rá a szakemberek.

Öt-tíz százalékkal egy egészségesebb Európáért jelszóval hirdetették meg az első európai elhízás elleni napot. Az 5-10 százalékos testsúlycsökkentés elérésével ugyanis 58 százalékkal csökkenthető a diabétesz kialakulásának kockázata, a koszorúér-betegségek előfordulása 48 százalékkal mérsékelhető a férfiak és 40 százalékkal a nők esetében.

Egy online petíció is útjára indult: amennyiben legalább egymilliónyian aláírják, akkor az Európai Bizottság vállalja, hogy napirendjére tűzi a problémát, és intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy a lakosság minél szélesebb körben értesüljön az elhízás kezelésének lehetőségeiről. Mint elhangzott, hasonló a helyzet Magyarországon is: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2009-es Egészségfelmérése szerint a 15 év feletti lakosság több mint felének (53,7 százalékának) az optimálisnál magasabb a testsúlya, minden ötödik felnőtt pedig elhízott.

"Épp itt volt az ideje egy európai szintű kezdeményezésnek, amely nem csupán a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, hanem a kezelésre, a probléma megoldására is. Észre kell vennünk a túlsúlyos és elhízott embereket és tudatosítani bennük, hogy létezik segítség, amit igénybe vehetnek" - hangsúlyozta Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Hozzátette: az elhízás kezelésében és leküzdésében hatalmas segítséget jelenthet az orvosok, dietetikusok, gyógyszerészek támogatása. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége évek óta küzd a különböző táplálkozással összefüggő betegségek terápiás vonatkozásainak széles körű megismertetéséért, és a megfelelő táplálkozási szokások elterjesztéséért.

(MTI)