Művészetterápia a gyermekkori asztma kezelésében



www.origo.hu

Az asztmás roham borzasztó esemény mind a gyermek, mind családja számára és ez a lelki megrázkódtatás sokkal tovább tart, mint a fulladásos rosszullét. A kiszámíthatatlanul ismétlődő rohamok okozta szorongás csökkentésére kidolgozott művészeti programot a Journal of Allergy and Clinical Immunology tudományos folyóirat legújabb száma ismerteti.
"Az asztma nemcsak a gyerek fizikai állapotát befolyásolja, hanem jelentősen rontja életének minőségét és pszichológiai fejlődését is" - írja Anya Beebe, a művészettel való gyógyítás szakértője. "Vizsgálatunk igazolja, hogy súlyos, krónikus asztmában szenvedő gyerekek kezelése különböző művészeti hatásokkal igen eredményes. A terápia a kezelés befejezése után még hónapokig érvényesül".

A művészettel gyógyítás során a gyerekek a legkülönbözőbb művészeti ágakban igyekeznek kifejezni a betegséggel kapcsolatos érzéseiket, félelmeiket, a gyógyító beavatkozásokra vonatkozó lelkiállapotot. Megtanulják, hogy a betegségen kívül saját személyiségük milyen módon fejlődik.

A kutatók szerint ez a módszer különösen azoknál a gyermekeknél eredményes, akiknek ritkán van lehetőségük arra, hogy érzéseiket szóban kifejezzék, akik nincsenek gyakran felnőttek társaságában, akikkel megbeszélhetnék érzéseiket, elképzeléseiket a betegségről, gyógyulásról. Ők néha jobban képesek különböző művészeti eszközökkel kifejezni magukat, például rajzzal, festéssel.

Az izraeli szakemberek 22 asztmás gyermekkel foglalkoztak. Véletlenszerű beosztás szerint a csoport fele hét héten keresztül minden héten egy órányi művészeti találkozón vett részt. Ezeken a megbeszéléseken elmondták, leírták, lerajzolták a betegséggel összefüggő érzéseiket, hitüket. A csoport másik felének nem volt ilyen művészeti elfoglaltsága.

A gyógyszereken kívül művészeti hatásokkal, művészeti tevékenységgel is kezelt gyerekek hat hónappal később mind a probléma megoldási feladatok, mind a kommunikáció terén jelentősen jobb teljesítményt nyújtottak, mint a másik csoport tagjai. Életük minősége, valamint szorongásuk is mérhetően javult.

"A művészetek beiktatása a gyermekek testi betegségeinek kezelésébe értékes gyógymód lehet" - fejtette ki Bruce Bender, a tanulmány társszerzője. A programban nemcsak a kis betegekkel, hanem családjukkal is foglalkoznak a szakértők.


(MTI)