Nem minden nőben van meg az anyai ösztön?



www.orientpress.hu

A kutatók régóta meg voltak győződve arról, hogy a nők két dologért tudnak a legkitartóbban küzdeni: azért, hogy lehessen gyerekük, vagy azért, hogy semmiképp se essenek teherbe. Az orvosok szerint az elmúlt években egyre nő azoknak a száma, akik teljesen biztosak abban, hogy nem akarnak gyereket, ráadásul megjelent egy harmadik kategória is: a nők egy része ugyanis úgy áll hozzá a terhesség kérdéséhez, hogy 'ha így alakult, akkor már mindegy'.

Ezek a rezignáltan beletörődő nők immár a szexuálisan aktív, 25-45 év közötti nők 25 százalékát teszik ki. A kutatás során 4000 alanyt kérdeztek meg arról, hogy próbálkozott-e már a teherbe eséssel, és 71 százalékuk azt válaszolta, hogy eddig még nem - csupán 6 százalékuk akart célzottan kisbabát vállalni.

Ráadásul azok a nők, akik a kísérlet kezdetéig még nem voltak várandósak, úgy tűnt, jobban hajlanak arra, hogy soha ne is legyenek: 14 százalékuk szeretett volna mindenképp utódot, míg 60 százalékuk egyáltalán nem akart, és 26 százalékuk állt úgy hozzá a kérdéshez, hogy ha jön, akkor jön, már úgysem lehet mit tenni - olvasható a Maternal and Child Health Journal-ban.

Megdöbbentő, hogy a nők mi mindent képesek elkövetni egy kisbabáért, vagy épp azért, hogy ne legyenek terhesek - mondta Julia McQuillan. Ugyanakkor furcsa, hogy a nők nagy százaléka immár nem várja, vagy elutasítja az utód érkezését, hanem egyszerűen beletörődik a dologba - tette hozzá.