Nyílik Magyarország első gyermekhospice háza



www.weborvos.hu

Az épület még nem készült el teljesen - további adományokat vár az alapítvány -, várhatóan ősszel nyitják meg kapuikat.

Magyarország első gyermekhospice házát nyitja meg ünnepélyesen május 19-én, szerdán Pécsett a Szemem Fénye Alapítvány. Gyura Barbara elnök elmondta, a megnyitót a ház névadójának, a gyógyíthatatlan betegségben hat évvel ezelőtt elhunyt Várdai Dóra halálának évfordulóján rendezik meg. Az épület még nem készült el teljesen - további adományokat vár az alapítvány -, várhatóan ősszel nyitják meg kapuikat.

- A közel ötvenmillió forintba kerülő gyermekhospice ház alapkövét 2008 szeptemberében helyeztük el - tájékoztatott Gyura Barbara. - A beruházás ötletét az adta, hogy Magyarországon évente több száz gyermek hal meg daganatos és egyéb gyógyíthatatlan betegségben, a kórházakon kívül pedig nincs olyan intézmény, ahol nekik és szüleiknek megfelelő szakmai és érzelmi háttérrel tudnák biztosítani a méltóságteljes búcsú lehetőségét.


A Dóri Ház a rendszeres mentesítő szolgáltatás lehetőségét kínálja fel a családoknak, valamint az élet végén, a terminális állapotban lévő gyerekek számára az elmúlás, a méltó búcsú biztosítását a család körében ápolószemélyzet segítségével. A gyermekhospice házban egyszerre öt gyermeket tudnak majd családjukkal együtt elhelyezni, illetve kialakítanak egy kegyeleti helyiséget. Itt állítják fel azt a hétezer eurós speciális átlátszó műanyag lapokkal fedett hűtőágyat, amelyben akár több napra is felravatalozhatják a kis elhunytakat.


- Külföldi tapasztaltok és a szakemberek véleménye szerint - folytatja a kuratórium elnöke - a szülők könnyebben elfogadják gyermekük elvesztését, amennyiben láthatják a test elmúlását. A kórházak minden tőlük telhetőt megtesznek, azonban a körülmények nem teszik lehetővé, hogy egy-két óránál többet lehessen a család az elhunyt gyermekkel.