Telekom Adományvonal a lovasterápiás fejlesztő foglalkozásokért



www.vg.hu

A kaposvári Lovasakadémia Sport Club Egyesületet támogatják azok, akik a 1788-as Telekom Adományvonalat hívják vagy sms-t küldenek 2010. május és június hónapban.

A Lovasakadémia SC Egyesület keretében öt évvel ezelőtt, a helyi igényeket felismerve kezdtek el foglalkozni azokkal a gyerekekkel, akiknek értelmi akadályozottság, autizmus vagy magatartási zavar miatti fejlődési és beilleszkedési problémái a lovasterápia (hippoterápia) segítségével kezelhetők.

A kaposvári egyesület sérült gyermekeket lát el, akiknek komplex életkor- és sérülésspecifikus fejlesztésében elengedhetetlen a terápiás lovaglás. A terápia résztvevői között vannak autista, illetve értelemileg akadályozott gyermekek,akik nehezen, vagy egyáltalán nem értik meg a külvilágból érkező ingereket.

A lovasterápia által viszont társat, barátot kaphatnak, akiben megbízhatnak, és akivel együtt játszhatnak, közösen fejlődhetnek. A terápiában részt vesznek hallássérült megkésett beszédfejlődésű és halmozottan sérült gyermekek is, akik fejlesztésében fontos a kommunikáció megindítása. A speciális módszerrel komoly eredmények érhetők el a különböző más sérülésekkel rendelkező (pl. tanulásban akadályozott, hiperaktív, magatartás- és viselkedésproblémás, ortopédiai sérülésű) gyermekeknél is. Ezen kívül segít a gyógylovagoltatás a személyiségfejlődésben, a szocializációs és mentális sérülés fejlesztésében is.

A lovasterápia nem sport, hanem kiegészítő, egyéni terápiás eljárás a tartási és mozgás funkciók javítása, korrekciója érdekében. Legalább ennyire fontos, hogy a gyermek és a ló együttműködésekor létrejövő pszichológiai értékek előtérbe kerüljenek: a gyerekek között sokan vannak, akik az emberektől begyűjtött negatív tapasztalatok miatt szigetelődtek el a világtól, viszont képesek arra, hogy az állat segítségével megnyíljanak. Ezek a gyerekek mindig először az állattal kötnek barátságot, és csak ezután következik a nyitás a terapeuta felé. A gyógypedagógiai lovaglás fejlesztő, nevelő célzatú komplex egyéni vagy csoportos foglalkozás, amely magába foglalja a lovaglás mellett a lovastornát (voltizsálás) és a lógondozást is. A ló közelségének pozitív hatása miatt a foglalkozások előtti-utáni fizikai kontaktusteremtés (simogatás, lóápolás, felszerszámozás) is része a kezeléseknek.

Az egyesület a foglalkozásokat, a terápiát méltányosság figyelembevételével nyújtja a gyermekeknek. Az ehhez szükséges anyagi hátteret adományokból és pályázatokból teremti elő, hogy továbbra is folytatni tudja fejlesztőtevékenységét. A szervezetről további információk a www.lovasakademia.hu weboldalon találhatók.

A Magyar Telekom vezető infokommunikációs szolgáltatóként fontosnak tartja, hogy támogatásával segítse az egészségügyi prevenciót Magyarországon. A "1788 – az emberi hívószám" szlogenről is ismert, hét éve működő Telekom Adományvonal a Magyar Telekom vezetékes és mobiltelefon-hálózatából érhető el. A hívás és az sms-küldés díja egyaránt 100 forint, amely összeg áfa-mentes (Domino feltöltőkártyával kezdeményezett hívások kivételével). A két hónap alatt beérkező hívások díja a hívók adományaként teljes egészében a Lovasakadémia Sport Club Egyesületé lesz, amely ezt az összeget térítésmentes lovasterápiás gyógyító tevékenységére fordítja.