Mozgalom a kórházi leépítések ellen



www.weborvos.hu

Egységbe tömörültek az intézménybezárások és a gyógyszerek uralta pszichiátriai kezelések ellenzői.

Dívány a Dunán címmel nemzetközi pszichiátriai konferencia vette kezdetét május 12-én Budapesten, melynek célja az egész Európában jellemző pszichiátriai problémák orvoslása. A háromnapos rendezvényen francia, olasz és hazai szakemberek és más érdekeltek tanácskoznak a lélekgyógyászat olyan jelentős kérdéseiről, mint a kórházak leépítése, a szakemberek elbocsátása, vagy az egyes szakmai továbbképzések gyógyszeriparnak való kiszolgáltatottsága. A mostani tanácskozás célja az, hogy az eddig főleg francia és magyar résztvevőkkel működő mozgalmat Európa felé is kiterjesszék.

A tanácskozás fő szervezője, a francia Association Piotr-Tchaadaev pszichiátria szakemberek összefogásával kíván küzdeni a gyógyszerek dominálta kezelések és a költség-csökkentésre alapozott intézménybezárások világa ellen. A XIX. századi orosz cárizmus elmegyógyintézetbe utaltatott első politikai üldözöttjéről, Pjotr Csadajevről elnevezett egyesület pszichológusokat, pszichiátereket, pszichoanalitikusokat, valamint társadalmi és politikai kérdések iránt érdeklődő magánszemélyeket tömörít.


A francia és az olasz nagykövetség támogatásával, valamint az Ébredések Alapítvány közreműködésével rendezett szakmai találkozókon többek között szó esik a család és a betegség kapcsolatáról, a demokrácia és pszichiátria viszonyáról Magyarországon, valamint arról is, hogy a XIX. század politikai eseményei és Széchenyi valamint Deák mentális problémái között van-e összefüggés.


Az esemény során lehetőség nyílik továbbá a betegek festmény és gobelin alkotásaiból nyíló kiállítás megtekintésére a Budapesti Francia Intézetben és a Budavári Művelődési Házban. Az Ébredések Alapítvány által működtetett Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrumban pedig többek között a 80-as években működő, antiszocialista brigádként ismert Mentoponom csoport legkiemelkedőbb alkotásaiból tekinthető meg egy tárlat.


"A konferenciára más-más országokból érkeztek a szakemberek, küldetésünk mégis megegyezik: szeretnénk megőrizni a mentális problémákkal élő betegek emberi és szabadságjogait, elérni teljes értékű létüket a társadalmunkban, továbbá csökkenteni kívánjuk stigmatizálásuk mértékét. Francia partnerszervezetünk által elindított mozgalmunk célja a betegek kiszolgáltatottsága elleni küzdelem mellett, a sztereotíp orvosi protokoll és a készen kapott pszichoterápiák elleni fellépés is." - mondta el dr. Harangozó Judit, az Ébredések Alapítvány vezetője.