Biztosítás öngyilkosságra is



www.weborvos.hu

Tucatnál több olyan nagy biztosító van, amelyiknek az életbiztosítási csomagjában szerepel az önkezűség is mint halálok.

Magyarországon a hitelfelvevők 35-40 százaléka köt életbiztosítást a lakáshitelei mellé, egyre többen olyat, amely öngyilkosság esetén is fizet. Míg korábban ez az esemény kizáró tétel volt a kifizetésnél, mára szinte valamennyi életbiztosítást kínáló szolgáltató is bevette a csomagjába – írja a Magyar nemzet Online.

Fontos kitétel azonban, hogy legalább két év teljen el a szerződéskötés és a halál, adott esetben az öngyilkosság között – olvasható az egyik hazai biztosítási alkuszcég közleményében, amely 25 magyar biztosító ajánlatait vizsgálta.

Az életbiztosítással rendelkező ügyfelek többsége hitelfelvételhez és annak mértékéig, kényszerből köt életbiztosítást, ám a többféle csomagból egyre többen választanak olyat, amelyben az öngyilkossággal mint biztosítási eseménnyel is számol az ügyfél és a szolgáltató is – mondta el Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz igazgatója. Az alkuszcég a 25 legnagyobb biztosítóval áll közvetlen kapcsolatban, közülük tizenháromnak van életbiztosítási csomagja, s ezeknek része az önkezűség is mint halálok. Az életbiztosítási szerződések megkötéséhez csak kivételesen magas, átlagosan 10 millió forint feletti – egyébként biztosítónként változó – értékhez kérik az ügyfél egészségi állapotáról szóló orvosi igazolást, de pszichológiai vizsgálatra még ritka esetben sem köteleznek senkit. Vagyis a szerződéskötéskor egyáltalán nem derül ki, ha valaki a saját élete árán akarja pénzhez juttatni majd az általa megjelölt kedvezményezettet - írja a MNO.