Jól halad a rehabilitációs mátrix építése



www.weborvos.hu

Az engedélyeztetési eljárásokat követően 2010 júliusában vehetik birtokba az egész épületegyüttest a régióban élők.

A terveknek megfelelően halad az építkezés a sárvári kórház területén. Az Európai Unió és a Magyar Állam 791 millió forintos támogatásával megvalósuló beruházás révén a régióban is egyedülálló profilú rehabilitációs központ jön létre. Az új épületegyüttest várhatóan júliusban adják át. Az egykori sebészet területén februárban már megtörtént a műszaki átadás.

Építészetileg két jól elkülöníthető részre lehet bontani a beruházást: a csaknem ezerötszáz négyzetméteres nyugati szárnyban, az egykori sebészet területén az ütemterv szerint februárban megtörtént a műszaki átadás. Ehhez kapcsolódik majd szervesen az ezerhatszáz négyzetméteres új rehabilitációs tömb, amely már szerkezetkész és az alsóbb szinteken már hozzáláttak a további szerelésekhez. A kórház főbejárata, illetve a felújított épület között van még egy rész, amit be kell kapcsolni a komplexumba, a régi és az új részt összekötő folyosó, valamint az új háromemeletes tömb, ezek várhatóan május 31-re készülnek el.


Az engedélyeztetési eljárásokat követően 2010 júliusában vehetik birtokba az egész épületegyüttest a régióban élők.

A kórházfejlesztés a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program keretében valósul meg, 791 millió forint támogatást nyújt az Európai Unió és a Magyar Állam. A fejlesztésnek köszönhetően a sárvári kórház a régióban is egyedülálló profilú rehabilitációs szolgáltatást nyújt majd a rászorulóknak.

A sárvári önkormányzati kórház teljes korszerűsítésével és egy új épületszárny kialakításával egy regionális szerepkörű komplex rehabilitációs központ jöhet létre a jelenleg fekvőbeteg szakellátást végző intézmény területén. A beruházást követően a 92 ággyal megvalósuló komplex rehabilitációs tevékenység szervezetileg az intézmény egy gyógyító osztályát fogja alkotni. A szakmai elképzelések szerint az osztály ún. rehabilitációs mátrix formában működik majd, aminek lényege, hogy az egyes rehabilitációs részlegek (onkológiai, nőgyógyászati, reumatológiai, gasztroenterológiai, pszichiátriai) között a mindenkori igényeknek megfelelően szabad átjárhatóság lehetséges. A részlegen megtalálható lesz minden olyan terápiás egység, ami a rehabilitációs ellátáshoz szükséges.


Az épületekben két-, három- illetve négyágyas, önálló fürdőszobával rendelkező betegszobákat alakítanak ki, lehetőséget teremtve, hogy a rehabilitáció az eltérő ellátási igényeknek megfelelően történjen meg. A fejlesztés fontos eleme az érintett épületekben valamennyi fogyatékosságra kiterjedő komplex (fizikai és info-kommunikációs) akadálymentesítés.


Az újítás létrejöttével az ötszakmás regionális rehabilitációs központ mellett változatlanul megmaradnak a meglévő munkahelyek, az intézményben folyó orvos-szakmai tevékenység, valamint a térségben új rehabilitációs kultúrák alakulhatnak majd ki. Sárvár városának termálgyógyászati és wellness szolgáltatói arculata a komplex rehabilitációs szolgáltatással válik teljessé, a remények szerint tovább erősítve a város egészségturizmusban betöltött szerepét.