Lezárták a zsámbéki egyházi iskola bejáratát



www.mti.hu

Lelakatolta a Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János iskola bejáratát hétfő reggelre az épület tulajdonosa, a keresztes nővérek rendje, így az oda járó kétszázötven gyerek csak késve, a lakat leverése után tudott bejutni a tantermekbe - közölte Lovas Lajos (Fidesz-KDNP), a település polgármestere. Az iskola igazgató-helyettese, Holnapy Dénes Márton szerint a "lelakatolás" mögött az áll, hogy az épületet a tulajdonos el akarja adni.

Lovas Lajos azt mondta, hogy a keresztes nővérek rendje minden előzetes bejelentés nélkül, omlásveszélyre hivatkozva lakatoltatta le hétfő reggelre az intézményt, holott egy tavaly októberi statikai szakvélemény egyetlen szóval sem jelez ilyen veszélyt. Értetlenül áll a történtek előtt, nem hiszi, hogy azóta annyit romlott volna az iskola statikai állapota, de a biztonság kedvéért szakembereket hívnak a helyszínre egy alapos ellenőrzésre - közölte Zsámbék polgármestere. Hétfő reggel az iskola vezetősége eltávolította a lakatot, így megkezdődhetett a tanítás, és remélhetőleg kedden rendben folyhat majd az érettségi is. Ha netán bezárnák az iskolát, a kétszázötven diákot sehol másutt nem tudnák elhelyezni - mondta Lovas Lajos.

A tulajdonos, a keresztes nővérek rendje és az iskolát működtető premontrei rend egyébként perben áll egymással - tette hozzá.

Kisstílű megoldásnak nevezte az épület lelakatoltatását a premontrei iskola igazgatóhelyettese, az intézmény fenntartójának képviselője, Holnapy Dénes Márton atya. Azt mondta: a keresztes nővérek linzi székhelyű kongregációja a június 8-ai bírósági tárgyalás előtt minden bizonnyal kész helyzet elé akarta állítani őket. Ha engednének a nyomásnak, és kiköltöznének az épületből, nem lenne miről tárgyalni a régóta húzódó perben - tette hozzá.

Nem áll szándékában eladni a zsámbéki premontrei iskolát a tulajdonosának, a Szent Keresztről Nevezett Irgalmas Nővéreknek - közölte a rend közép-európai tartományának linzi képviselője. A Premontrei Renddel 2005-ben kötött megállapodás értelmében idén augusztusban lejár a premontreiek használati joga, azután új bérlő venné át az üzemeltetést - mondta Gerhard Posch, a keresztes nővérek alapította gazdasági társaság ügyvezetője. A keresztes nővérek azért zárták le az iskolát, mert a műemlékvédelmi hatóság április végi határozata szerint az épület egyes, használaton kívül helyezett részei omlásveszélyesek. Erről és a bezárásról a múlt hét végén írásban értesítették az üzemeltetőt - mondta az ügyvezető.