Afrikai állapotokról beszél Mikola, aki a magyarok lelkét is gyógyítaná



atv.hu

A Fidesz szakpolitikusa szerint nem lehet gyors javulásra számítani az egészségügyben, egy hosszú távú, alapos programra van szükség.

Annak ellenére, hogy nem kapott vezetői pozíciót az egészségügy irányításában, Mikola István szeretne részt venni a törvényhozói döntések előkészítésében, és reméli, hogy számítanak majd tapasztalatára. Az első Fidesz-kormány egészségügyi minisztere – aki ezúttal is bejutott az Országgyűlésbe – a Fejér Megyei Hírlapnak adott interjújában többek között arról beszélt, hogy az egészségügyi világszervezet drámai felhívást tett közzé: ebben Magyarország a világ egyik legrosszabb megbetegedési, halálozási adataival rendelkezik.

„Kiemelték hazánkat, ami fájdalmas, változtatni kell ezen. Semmiféle gazdasági és fenntartható fejlődés nem képzelhető el testében, lelkében és szellemében ép, kiművelt emberfők nélkül. A következő évek egészségügyi politikájának arra az ismeretre kell alapozódnia, hogy az országban milyenek a népegészségügyi folyamatok, a megbetegedési, halálozási viszonyok. Térségi adatokra épített kapacitásokra, kórházi ágyakra, szolgáltatásokra lesz szükség. Ez egy tízéves, roppant bonyolult program, amelynek tervezésekor figyelembe kell venni, hogy több részre szakadt az ország” – fogalmazott a honatya.

Hozzátette: Észak-Kelet Magyarország bizonyos térségeiben rossz, közép-afrikai megbetegedési és halálozási viszonyokat találunk, miközben a budai belső kerületekben, vagy az ország nyugati részein svájci, német, francia trendeket tapasztalunk. Márpedig a lakosságnak esélyegyenlőséget kell biztosítani az egészségügyi ellátásban.

Mikola megjegyezte: az elvárás óriási az új kormánnyal szemben. „Mindenki, aki szenved a jelenlegi problémáktól, azt szeretné, hogy az új kormány már holnap beterjessze azokat a törvényjavaslatokat, amelyek gyógyírt jelentenek a bajokra. De ez nem így lesz, ehelyett fel kell készülni arra, hogy Magyarországon egy több éves, évtizedes építkezés kezdődik” – fogalmazott.

A szakpolitikus azt is elárulta, hogy nem csak az egészségüggyel szeretne foglalkozni a parlamentben. „Orvos vagyok, az orvoslás pedig nem kettő meg kettő az négy, hanem van spirituális tartalma. Ép testben ép a lélek, de mondhatom azt is, csak ép lélekkel létezhet ép test. A magyarság lelki megújulásával sürgősen foglalkozni kell, s ebben a munkában szeretnék közreműködni” – mondta.