A gyógyító tánc



www.szabadfold.hu

A tánc az ember egyik legfontosabb kifejezési eszköze, amely oldja a testi és lelki feszültséget. Szórakoztat, boldoggá tesz és mindemellett roppant egészséges is.

A tánc az a mozgásforma, amely átfogóan edzi valamennyi izomcsoportot, s a táncstílus függvényében óránként akár 500 kalóriát is elégethet, aki igazán bedobja magát. A tánc segít bizonyos gerincproblémák esetében is. Ahhoz ugyanis, hogy az egyensúlyukat megtartsuk, a láb és a gerinc izomzatát feszültség alatt kell tartanunk. Ez az egyenes tartásról gondoskodik, de a gerincoszlop körüli inak és szalagok is arányos igénybevételnek lesznek kitéve, ezáltal megelőzhetők, illetve enyhíthetők a gerincfájdalmak.

Táncolás közben a szívműködés és a vérkeringés csúcsformába kerül, a légzés elmélyül. A tánc erősíti az immunrendszert, mivel közben a test interferont - immunstimuláló anyagot - termel. A memóriára is jó hatású: a tánclépések megtanulása serkenti az emlékezést.

Napjainkban újra divatba jöttek a tánciskolák, minden stílus kipróbálható. Ha azonban nem csupán a mozgás öröméért akarnánk táncolni, hanem gyógyulni is szeretnénk, érdemes közelebből is megismerkedni a táncterápiával. A legősibb gyógyító művészetek egyike, amely felszabadítja a blokkolt energiákat, helyrebillenti a test és lélek megbomlott harmóniáját. A terápiát szakképzett oktatók tartják, segítségükkel - a meghatározott mozgásminta által - aktiválódik a páciens öngyógyító ereje. Míg korábban elsősorban pszichiátriai betegségeket gyógyítottak e módszerrel, ma már mind szélesebb körben alkalmazzák - például szélütéses betegek rehabilitációjában is.

Szabó Enikő