A nonprofit szervezetek ingyen juthatnak kiemelkedő színvonalú tanácsadáshoz



hetivalasz.hu

A Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartása szerint hazánkban több tízezer civil szervezet működik, emellett több ezerre tehető a közszolgáltatást végző nonprofit szervezetek száma is.
Persze ezen szervezetek között jó néhány viszonylag kicsi, kevés munkatárssal dolgozik, de ha az érintetteket, illetve az önkénteseket is belevesszük, majdnem minden nonprofit szervezetről elmondható, hogy komoly vezetési és szervezési kihívást jelentenek a vezetőik számára. Sajnos azonban a hazai vezetőképzés, a szakirodalom és a vezetés-, illetve szervezetfejlesztéssel foglalkozó tanácsadói ágazat is kevés figyelmet fordít ezen szervezetekre, hiszen kevés forrásuk van ilyen típusú szolgáltatások igénybevételére.

Az IFUA Horváth & Partners Kft., miután az alapítása óta eltelt húsz évben több célzott ingyenes tanácsadói projekt során felismerte ezt a hiányt, 2009-ben egyedülálló kezdeményezést indított: a cég magyar tulajdonosai megalapították az IFUA Nonprofit Partner Közhasznú Nonprofit Kft.-t. Az IFUA Nonprofit Partner elsősorban azokat a nonprofit és közszervezeteket támogatja a korszerű vezetési és szervezési módszertanok megtanításával és több hónapos ingyenes fejlesztési projektek keretében történő átadásával, amelyeknek közvetlen vagy közvetett módon szerepük lehet a hazai foglalkoztatottság javításában. Természetesen ezek a szervezetek mind elkötelezett, a korszerű vezetési és szervezési módszertanok saját szervezetükben való adaptálása iránt nyitott vezetőkkel jellemezhetők. Hiszen csak ilyen fogadókészség mellett lehet elérni a fő célt: a tartósan tanulni és önmagát fejleszteni képes civil, illetve nonprofit szervezetként való működést. Az elmúlt évben számos eredményes projekt zajlott különböző témákban, mint például stratégiaalkotás, teljesítményértékelés és folyamatfejlesztés. Az ügyfelek között volt a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium, a Harmat Kiadói Alapítvány és az Európai Műhely Alapítvány.

Az elmúlt évek gazdasági világválsága megmutatta, hogy a piaci szereplők és az állam nem mindenhatók; nagyon nagy szükség van a civil szervezetek működésére, a civil szervezeteknek pedig a hatékony és eredményes működés "képletére". Az IFUA Nonprofit Partner pedig ez utóbbi kialakításához nyújt segítséget. A következő évek megmutatják, hogy a több tízezer bejegyzett civil szervezet közül melyek lesznek képesek az átlagosnál hatékonyabb működésük révén tartósan megmaradni és hozzájárulni hazánk felemelkedéséhez.

Az IFUA Nonprofit Partner küldetése

"Az IFUA Nonprofit Partner célja a magyar társadalom fenntartható fejlődésének elősegítése, az életminőség, a társadalmi tőke fejlesztése elsődlegesen a nonprofit szervezetek számára nyújtott vezetésfejlesztési szolgáltatás, változásvezetési támogatás segítségével."

www.ifua.hu/