Túl keveset nevetünk!



www.hirextra.hu

Túl keveset, naponta csak 15 alkalommal nevetnek a felnőttek, ezzel pedig nem tesznek jót egészségüknek. A gyerekek ezzel szemben naponta négyszáz alkalommal nevetnek - hívta fel a figyelmet Sussanne Heidel szociálpedagógus, a Németországi Bielefeld városában működő Nevetés Klub vezetője.

Az egyesület szervezésében hét végén rendeztek nagyszabású nevetés jóga konferenciát, amelyen a német nyelvterület 250 szakértője vett részt.

A nevetés vagy hahota jóga 15 éve létező ága a jógának. A gyakorlatok során a minden ok nélküli nevetést vegyítik a jógából ismert légző-gyakorlatokkal. "Az elgondolás azon a felismerésen alapszik, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni az igazi és a műnevetés között" - tájékoztatott a német szakember. A test mindkét esetben boldogsághormonok kibocsátásával reagál - tette hozzá.

A nevetés javítja a vérkeringést, valamint a szív- és érrendszert, erősíti az immunrendszert, de csökkenti a stresszt kiváltó kortizol hormon szintjét.

A nevetés azonban sokszor már az iskola előtt álló gyerekek mindennapjaiból kiveszik - jegyezték meg a hahota jóga képviselői. "A teljesítményelvárások, a családban mutatkozó feszültségek, és az olyan egészségügyi problémák, mint az allergia, mind ártalmasak. A gyerekek reagálnak: agresszívvá válnak és nem tudnak koncentrálni.

A hahota jógát már krónikus betegek gyógyításában is kipróbálták. "A nevetés a testi tünetek mellett arra is jó, hogy szünetet tartsanak a gondolkodásban" - írta le a hatást egy neurológus. A Parkinson-kórban szenvedőknél például segíthet leküzdeni az izolálódástól való félelmet.