Bölcskei: fellélegezhet Magyarország

Lejárt a dilettantizmus és a rosszindulat ideje – mondta a református zsinat lelkészi elnöke



www.vg.hu

Az új kormányzatnak pozitív jövőképet kell felmutatnia, és nemzetépítő stratégiát kell adnia, ám a kilábalás csak teljes körű összefogással, a közösségek megerősítésével képzelhető el – állítják egyházi személyiségek a választási eredmények kapcsán. Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke lapunknak azt mondta, fontos a nemzeti egység az elcsatolt részeken élő magyarsággal is.

"Bízni kell a nemzetben lévő tehetségben, megfelelő körülmények között ugyanis nagy dolgokra képes” – mondta Osztie Zoltán atya, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke (KÉSZ), aki szerint hiába szerzett kétharmados parlamenti többséget és ezzel soha nem látott támogatást a választásokon a Fidesz–KDNP, az ország jelenlegi, katasztrofális helyzetéből csakis teljes körű összefogással lehet kilábalni. Kijelentette: üdvözlendő, hogy nyilatkozata alapján Orbán Viktor az elcsatolt területek magyarságával közösségben képzeli el a nemzeti egységet. Osztie szerint a választási eredmény megmutatta: mégsem vagyunk következmények nélküli ország, és ez erkölcsi szempontból fontos. Mint mondta, vasárnap „lemostuk a gyalázatot”, s meg van rá az esély, hogy a „magyar név megint szép lesz”.

Ehhez pozitív jövőkép, nemzetépítő stratégia is kell. A KÉSZ elnöke szerint alapvető, egyben üdvözlendő Orbán Viktor Fidesz-elnök üzenete, amikor a Miatyánkból idézve, azt mondta, „Győzedelmeskedjék a te akaratod!”. Ez a felfogás ugyanis teljes mértékben ellentétes a mára egyébként eltűnt SZDSZ korábbi választási plakátján megjelent önző, liberális alapvetéssel, miszerint: „Legyen meg az én akaratom!"

„Sok ember számára a fellélegzés időszaka kezdődik, még akkor is, ha tudjuk, hogy a beszorítottság és a megkötöttség leszűkíti a mozgásteret” – ezt már Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke mondta, ugyancsak a választási eredmények kapcsán.

A kormány és az egyházak kapcsolatáról a püspök elmondta, hogy az utóbbi években átélt „dilettantizmus és rosszindulat” után csak jobb korszak jöhet. Le kell ülni tárgyalni azoknak, akik egymást stratégiai partnernek tekintik, hiszen vannak olyan ügyek, amelyekben az egyházak eddig is vállaltak feladatokat – tette hozzá. Egy olyan kabinettel másként lehet tárgyalni, amely ezt elfogadja.

Bölcskei az Európa Rádiónak azt mondta, az előző kormány legnagyobb hibája az volt, hogy gyengítette a közösségeket. „Ezek után a legfontosabb, hogy a fejekben és a szívekben rend legyen, és a közösségek megerősödjenek, mert vannak olyan nehézségek, amelyeken csak együtt lehet túljutni” – mondta.

Kacsoh Dániel