24 új drogot azonosítottak Európában

A spanyol és a portugál nyelvterület lapszemléje



www.mno.hu

Sobieski Tamás
A portugál Diário de Notícias idézett az uniós drogfigyelő intézet legújabb és aggasztó jelentéséből: tavaly minden eddiginél több új drogot fedeztek föl az uniós tagországokkal együttműködve. A mexikói El Universal sem olyan cikket írt, amelytől nyugodtan alhatnának a polgárok: nyílt csencselés zajlik az interneten az állampolgárok pénzügyi adataival.

Dn.sapo.pt - Portugália

A Diário de Notícias hazai híre, hogy a Kábítószerfüggőket és Drogokat Figyelő Európai Intézet (OEDT) idei jelentésében levonta a következtetést: változnak a kábítószerfajták, és csak 2009-ben 24 új, úgynevezett pszichoaktív tudatmódosító szer jelent meg földrészünkön. Ez a legnagyobb fölfedezett új mennyiség a szervezet 1997-es alapítása óta, amely eddig összesen 110 ilyen szert azonosított be. Az intézet az EU-tagállamok rendőrségeivel együttműködve gyorsan megosztja az információkat a fölfedezett új anyagokról: 2008-ban csaknem feleannyi, 13 új pszichoaktív anyagot találtak, a tavaly pedig 24-et. Ana Gallego, a szervezet munkatársa elmondta, hogy az ilyen szereket használók szerint "törvényes" a számos új anyag, és állítólag nincsenek egészségügyi mellékhatásai. Joao Goulao, a portugál tagszervezet (IDT) vezetője hozzátette, hogy a mephedront, közkeletűbb nevén a "k-cal" nevű szert műtrágyaként árulják, de aztán sok más célra használják föl. Brit rendőrségi feltételezések alapján már legalább két tizenéves ettől a szertől halhatott meg.

Eluniversal.com.mx - Mexikó

A mexikói lap internetes változata újabb részleteket közölt az állampolgárok személyes adataival való csencselés már szemérmetlenül és nyíltan zajló részleteiről. Egy bizonyos Félix Ortega nevű könyvelő még a világhálón is nagyon könnyen megtalálható, és egyáltalán nem rejti véka alá tevékenységét. A könyvelői titok megsértője nem hamisít, hanem nagyon is valóságos adatokkal hirdeti magát pénzért cserébe. Ortega úr a lap munkatársának minden zavar nélkül árulta el, hogy az adóhivatalban három személy folytat az övéhez hasonló tevékenységet. A könyvelői kollégium eleinte azt ígérte, hogy állást foglal az ügyben, aztán péntek este már azt közölték, hogy nyomozást indítottak Ortega ellen, és meghozzák a megfelelő intézkedéseket, amiért adatokat lopott és zsarolni próbált azokkal.