Megalázták az iskolában a kamaszlányt felakasztotta magát




B. E.- vilag@hetivalasz.hu

Az eset nem csak a tragikus vég, hanem az online közösségi szolgáltatások miatt is nagy port vert fel.
Az Egyesült Államokbeli Massachusetts-államban hat gimnazista ellen bűnvádi eljárást kezdeményeztek, mert iskolatársukat verbális és fizikai bántalmazással a halálba kergették. Áldozatuk, a tizenöt éves Phoebe Prince január 14-én otthonában felakasztotta magát.

A gyermeki kegyetlenség, a gyengék kiválasztása és csoportos megalázása nem új keletű és nem csupán amerikai jelenség, elég, ha Golding remekművére, A legyek urára gondolunk. Phoebe Prince esetét az teszi megdöbbentővé, hogy a felnőtt társadalom: tanárok, szülők szeme láttára történt az eset, és senki sem lépett közbe.

Tévedés ne essék, nem veszélyes környezetben lévő iskolában zajlott mindez, hanem egy jómódú fehér kertváros jó tanuló diákjai között. Halála napján Phoebe Prince-t csúfolták társai, majd fizikailag is bántalmazták az iskola könyvtárában és a hazafelé vezető úton. Az esetnek tanúi voltak az iskola diákjai és tanárai.

Ez a januári nap annak a három hónapos kínzásnak a betetőzése volt, amit Phoebe Prince végigélt rövid életének utolsó időszakában. A lány családjával Írországból költözött az Egyesült Államokba. A nehezen beilleszkedő csinos kamaszlány könnyű prédája lett a kínzásra szakosodott diákoknak, akik minden alkalmat megragadtak, hogy életét pokollá tegyék: megerőszakolták, fizikailag bántalmazták, megfenyegették, majd a Facebookon kigúnyolták, lelkébe tapostak.
A rendőrség szerint a történtek messze meghaladták a szokásos tinédzser civakodást. De az esetet mégsem jelentették a rendőrségen, sőt a bántalmazók még iskolai büntetést sem kaptak.

Bár nem menthető, de érthető a tanárok viselkedése. A tekintélyelvű iskola teljes felszámolása után ki merne a korlátlan jogokkal bíró tanulókkal ujjat húzni, akik akkor jelentik fel tanáraikat, amikor kedvük tartja. Ha a tanár kedves és megértő velük, akkor feltehetően molesztálni akarja őket, ha szigorú, akkor bizonyíthatóan bántalmazza diákjait. A tanár így örül, ha vége az órának, miért is akarna egy kellemetlen ügyet felvállalni. Inkább úgy tesz, mintha mi sem történt volna.

A szülő is reszket kamasz gyermekétől, a béke kedvéért igyekszik erején felül is mindent megadni neki. Nem mond nemet, főleg nem védi meg más gyermekét sajátja ellenében. Sajnálatos, hogy a rendőri eljárás bejelentésekor a vádlottak szülei nem megdöbbenésüket fejezték ki egy tragikus haláleset miatt, hanem az áldozatot támadták.

A vádlottak közül két fiút nemi erőszak és fizikai bántalmazás miatt hosszú időre elítélhetik, de a brutális lányok is több évet kaphatnak. A massachusetts-i ügyészség példát akar mutatni az egyre gyakoribbá váló csoportos iskolai bántalmazás szigorú megbüntetésével.

A nagy port felkavart öngyilkosság után a társadalom elvárja, hogy törvény szülessen, amelynek értelmében az iskolai erőszakoskodókat minden államban büntetőjogilag is felelősségre vonják. Abban viszont nincs egyetértés, mit kezdjenek a társasági honlapokon, YouTube-on történő bántalmazással, fenyegetéssel. A technika nyilvánvalóan megelőzte a törvénykezést. Egységes elbírálás nincs, a szólásszabadság szószólói óva intenek minden beavatkozástól.

Egyedi ítéletek születtek csak, amelyekben a nemcsak a cyber bántalmazókat, hanem magát az internetes céget is megbüntették. Januárban a Google pert veszített Olaszországban, és először fordult elő, hogy a vállalat három olasz vezetőjét hat hónapi felfüggesztett börtönre ítélték, mivel az általuk irányított cég súlyosan megsértette a személyiségi jogokat.

A YouTube-ra 2006 szeptemberében felkerült egy video, amelyen egy torinói Down-kóros fiút középiskolás társai inzultáltak, majd megvertek. A klip november 7-ig volt látható az interneten, amikor a rendőrség panaszára a Google levette. A cég kiadta a klip készítőinek adatait, akiket tíz hónapi közmunkára ítéltek.

A bírósági végzés szerint a Google felelős a keresőszolgálaton megjelent anyag tartalmáért. Az ügyészség a tárgyalás után elégedetten azt közölte: "Fontos kérdést érintett a per, nevezetesen az egyén védelmét a nagyvállalati érdekekkel szemben."

Az amerikaiak felháborodottan vették tudomásul az ítéletet, és azonnali fellebbezést jelentettek be. "Azt az alapvető szabadságjogot támadták meg, amire az internet épült. A józan ész azt diktálja, hogy csak az a személy képes megtenni a lépéseket a személyiségi jogainak védelmére, aki a filmeket csinálja, majd letölti. Neki kell a filmen levő személyektől engedélyt kérni "- nyilatkozta a cég szóvívője.

A Google változatlanul olyan kereső eszköznek tekinti magát, amivel információkhoz, hírekhez, véleményhez juthat a közönség, de azok tartalmáért nem vállalja a felelősséget. "A postást sem ítélik el, mert gyűlöletleveleket kézbesít " - véli a vállalat képviselője, és felteszi a kérdést, hogyan tudnák ellenőrizni, mi kerül fel, amikor szerte a világon minden percben 20 órányi videoanyagot tesznek fel a netre.

És még egy eset: egy 17 éves arkansasi fiú személységi jogok megsértése miatt feljelentette saját anyját, amiért az illegálisan behatolt Facebook profiljába. Az anya azt állítja, hogy csak tudni akarta, mi történik kiskorú fia életében. Ítélet még nincs a perben.