Szabó Máté: fontos lenne a fogyatékosok választójogának mihamarabbi biztosítása



www.stop.hu

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint mihamarabb módosítani kellene a választással kapcsolatos szabályokat annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élők korlátlanul gyakorolhassák állampolgári jogukat.

A biztos szerdán mutatta be az elmúlt évi munkájáról készített beszámoló, az egyik kiemelten vizsgált téma 2009-ben a fogyatékosok jogainak érvényesülése volt.

Szabó Máté közölte: a fogyatékosok (közel félmillió ember) választójogának biztosítása "sokkal nagyobb kört érint", mint a külföldön élőké. Erre felhívta az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium figyelmét is, azonban a tárca arra hivatkozott, hogy egy évvel a választás előtt már nem "illik" módosítani a választójogi szabályokat.

Szabó Máté megjegyezte: a külföldön élők választójogának biztosítása érdekében azonban jogszabályt módosítottak és "luxuriózus anyagi támogatás áll rendelkezésre" annak érdekében, hogy a külföldön tartózkodók voksolhassanak.

"A sokkal közelebb és tömegesebben élő fogyatékosok választójogának biztosítására anyagi és törvényhozói odafigyelésre volna szükség" - szögezte le.

A fogyatékosoknak jelenleg is van választási joguk, de ezzel nagyon sokan nem tudnak élni. Például azért, mert nem minden szavazókör akadálymentesített, kicsi a szavazófülke is, továbbá a látássérültek egyedül nem tudnak voksolni.