Erőszakkal sterilizáltatnának tízezer embert Kínában



nol.hu

Már ezerháromszáz embert őrizetbe vettek a dél-kínai Puningban.

Mintegy tízezer férfit és nőt akarnak erőszakkal sterilizáltatni a Kína déli részén fekvő Puningban a helyi hatóságok - jelentette a Nanfang Countryside című - oknyomozó cikkeiről ismert - napilap.

A Kuangtung (Guangdong) tartománybeli városban már 1300 embert őrizetbe vettek, hogy kikényszerítsék hozzájárulásukat a műtéthez - mindezt a családonként egy gyermeket engedélyező hivatalos kínai családpolitika érvényesítése érdekében. Az őrzetbe vettek között számos olyan szülő van, akinek több mint egy gyermeke van.

A Global Times című lap pénteki jelentése szerint a puningi lakossági és családügyi hivatal egy 20 napos kampányidőszakban összesen 9559 "törvényszegőt" akar sterilizáltatni.

Az érintetteket hivatali épületekben tartják fogva azzal a céllal, hogy még egyszer megpróbálják a fejükbe verni a Kínai Népköztársaság családpolitikájának szabályait. Eddig a párok mintegy fele adta hozzájárulását a sterilizáláshoz.

A hatóságok saját közlésük szerint "rendkívüli intézkedéseket" tesznek, hogy a szülőket rávegyék a sterilizációra. Mint az újság beszámolt, megtagadták, a gyerekek számára igazolvány kiállítását vagy az ingyenes egészségügyi ellátást és oktatást. 63 hivatalnokot megbüntettek, amiért "nem vették komolyan feladatukat".