Gyámhivatali káosz egy "kallódó gyermek érdekében"

Idegeneknek is odaadnák a kislányt, de az anyjának nem akarják



nol.hu

November 26. óta nem tudja kiszabadítani tizenkét éves lányát a Csongrád Megyei Gyermekvédelmi Központ szegedi befogadó otthonából a miskolci Székelyné Pogány Erzsébet. A gyermekelhelyezési vitában az apa már lemondott arról, hogy a gyermeket nála helyezzék el, csupán azt kérte, ne az anyához kerüljön. A befogadó otthon vezetője lefoglaltatta a kislány mobiltelefonját, hogy ne tarthasson kapcsolatot az édesanyjával.

Székelyné Pogány Erzsébet diplomás gyermekvédelmi szakember, miskolci munkahelyén, ahol 25 éve gondoz veszélyeztetett kiskorúakat, semmilyen panasz nem merült fel a munkája ellen. A saját gyermekét ugyanakkor arra hivatkozva vette el tőle és helyezte el az apánál a bíróság, hogy labilis idegállapota miatt nem alkalmas a gyermek nevelésére.

Székelyné Pogány Erzsébet kislánya 1997-ben született. A gyermek apja vezető értelmiségi Szegeden, a szülők sohasem éltek közös háztartásban. A közös gyermekvállalásról írásbeli szerződést kötöttek, azzal, hogy a gyermeket az anya neveli fel. A gyermek tízéves koráig az anyjánál nevelkedett, az apja rendszeresen látogatta, gyakran magával vitte Szegedre. Az anya elmondása szerint a gyermek ötéves korában mesélte először, hogy az apjánál szexuális játékokba próbálják bevonni. Erre hivatkozva az anya feljelentést tett a rendőrségen. A nyomozás megindult, de a büntetőügyet az ügyészi szakban megszüntették, mivel az ötéves kislány elmondásán kívül más bizonyíték nem állt rendelkezésre.

Még folyt a büntetőeljárás, amikor az apa pert indított a Miskolci Városi Bíróságon a gyermekelhelyezés megváltoztatása iránt. Ez a per a Legfelsőbb Bíróságot is megjárta, és jogerősen úgy végződött, hogy a gyermeket az apánál helyezték el. Az apa azonban már az elsőfokú, nem jogerős ítélet után kérte, hogy vegyék el az anyától a gyermeket, amit a miskolci gyámhivatal végre is hajtott. Egy egri igazságügyi szakértő véleményére alapozták az intézkedést, aki 2007. március 13-án megvizsgálta az édesanyát, és úgy fogalmazott: „összességében paranoid vonások túlsúlyát mutató személyiségzavar képe bontakozik ki”.

Ugyanez a szakértő 2007. május 25-én – a miskolci gyámhivatal ügyintézőjének arra a tendenciózus kérdésére, hogy életveszélyben van-e a kislány az anyja mellett – újabb vizsgálat nélkül leírta, hogy azonnal ki kell emelni a gyermeket az anya környezetéből, mert annak „személyiségszerkezete fokozott rizikót jelent a gyermek veszélyeztetésére, akár a saját vagy a gyermek élete árán is.”

A Legfelsőbb Bíróság is lényegében erre hivatkozva hagyta végérvényesen helyben az ítéletet, amely az apánál helyezte el a gyereket. Azt a szakértőt, aki újabb vizsgálat nélkül, egy levélben súlyosbította a véleményét, és lényegében azt írta, hogy Székelyné Pogány Erzsébet életveszélyt jelent a gyermeke számára, emiatt azóta első fokon elmarasztalta a Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara Etikai Tanácsa.

Az anya valóban feszült idegállapotban volt, mert egyre inkább úgy érezte, hogy az apa keze „messzire elér”, és mindenütt el tudja intézni, hogy a gyermekvédelmi hatóságok az édesanya ellenében intézkedjenek. Gyanúját megerősítette, hogy miután elvették tőle a kislányt, azzal, hogy ő életveszélyt jelent a saját gyermekére, 2007. májustól 2009. márciusig nem is láthatta, mert Szeged Megyei Jogú Város Gyámhivatala többszöri kérésre sem volt hajlandó szabályozni a láthatást. A szegedi gyámhivatalt csaknem két év után az állampolgári jogok országgyűlési biztosának vizsgálata bírta rá arra, hogy intézkedjék, és Székelyné Pogány Erzsébet végre találkozhasson a lányával.

Néhány találkozás után a kislány úgy döntött, hogy visszamegy az anyjához. Az anya ekkor Sajószentpéteren tartózkodott, és az ottani gyámhivatal munkatársától kérte, hogy ideiglenesen nála helyezzék el a kislányt. A sajószentpéteri gyámhivatal egyik előadója 2009. november 13-án ideiglenesen elhelyezte az anyánál a lányt. Ezt a határozatot azonban három nap múlva visszavonta – ugyanannak a hivatalnak a vezetője. Igaz, az Észak-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala később ezt a döntést is megsemmisítette, de a kislányt akkorra már újra elszakították az anyjától, és visszavitték Szegedre.

A lány időközben feljelentést tett a Szegedi Rendőrkapitányságon az apja ellen, újabb szexuális visszaélések miatt. Ebben az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás. Telefonon megkerestük a kislány apját, aki nem kívánt nyilatkozni az ügyről. A szegedi gyámhivatal a büntetőeljárás miatt 2009. november végén a Csongrád Megyei Gyermekvédelmi Központ szegedi befogadó otthonában helyezte el a gyermeket. Előzőleg az anya újabb pert indított a gyermekelhelyezés megváltoztatása iránt, és kérte, hogy a jogerős ítéletig ideiglenesen lehessen nála a lánya.

A szegedi gyámhivatal azonban ezt továbbra sem hajlandó engedélyezni, noha a jogi lehetősége megvolna rá, és az anya jogi képviselője szerint nem hoztak fel érdemi indokot, hogy miért nem ezt a megoldást választják. Az anya információi szerint inkább vadidegen nevelőszülőkhöz kívánják kiadni a kislányt. A befogadó otthonban lefoglalták a lány mobiltelefonját, hogy ne tudjon beszélni az anyjával.

A szegedi gyámhivatal vezetője, Petrovszki Edit érdeklődésünkre közölte: folyamatban lévő ügyről nem nyilatkoznak, de a gyermek érdekét tekintik a legfontosabbnak. Szügyi Jánostól, a szegedi befogadó otthon igazgatójától azt kérdeztük: valóban elvették-e a kislánytól a mobiltelefonját, hogy ne tudjon az anyjával beszélni, és ha igen, kinek az utasítására? Ő is azt mondta: folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozhat.