Franciaország: A püspökök aggódnak a tervezett
bioetikai reformok miatt

http://www.aerzteblatt.de, 2010, 4, 7.
(Tömörítvény)



A francia püspökök az emberi embriókutatás kiterjesztése ellen nyilatkoztak. Eddig a kutatás olyan projektekre volt korlátozva, amelyek más úton nem vezethettek a kívánt eredményekre, emlékeztetett ujsághírek szerint a rennei érsek. A francia bioetikai törvény tervezett reformjában ezt a feltételt törölni fogják.

A napilap szerint a püspök aggódva nyilatkozott azokról a tervekről is, melyek szerint egy mesterséges megtermékenyítésnél az előirányzott embriók beültetésére megengedik a vizsgálatot a Down-szindrómára.

A preimplantációs diagnosztika Franciaországban csak igen szigorú feltételek mellett megengedett bizonyos örökletes betegségekre; a Down-szindróma nem tartozik ezek közé. Az érsek kinyilvánította félelmét, amivel egy állami öröklésválasztást vezetnének be. Ezzel szemben szükség lenne a társadalomnak egy új pillantása a fogyatékosságokra.

Roselyne Bachelot, Franciaország egészségügyi miniszter asszonya legutóbb bejelentette, hogy még a nyári szünet előtt meg kell reformálni a bioetikai törvényt. Az érsek vezeti a francia püspökök bioetikai munkacsoportját.