IQ teszt kicsiknek



www.168ora.hu

Honnan lehet látni, hogy tehetséges a gyerek?


"Hallottad, mit mondott?!" Sok szülő hajlamos gyermekének minden szavát illetve a rajzlapra vetett minden firkantását a zsenialitás, de minimum a tehetség megnyilvánulásának tekinteni. Bár a legtöbb gyermeknél a tehetséget csak azután tudják megállapítani, miután elkezdte tanulmányait általános iskolában, tény, hogy néhányukon már nagyon korán kiütköznek az átlagon felüli képességek.

A tehetség jelei iskoláskor előtt

A 2 - 4 éves gyermeked lehet, hogy tehetséges az alábbi esetekben:

művészi készségeket mutat, illetve a számokkal nagyon jól tud bánni. Ilyenek azok, akik életkoruk ellenére szokatlanul valósághű rajzokat képesek készíteni vagy pedig fejben tudnak számolni.
a fejlődési mérföldköveket jóval a kortársai előtt eléri
nagyon fejlett nyelvi készségekkel rendelkezik, mint például a kiterjedt szókincs, vagy pedig már a kortársainál jóval hamarabb képes egész mondatokban beszélni.
kíváncsisága és tudásszomja szinte kielégíthetetlen, egyfolytában kérdéseket tesz fel
szokatlanul aktív, de nem hiperaktív. A hiperaktív gyerekek csak rövid ideig képesek figyelni, míg a tehetséggel rendelkező gyerekek, ha érdekli, amit csinál, akkor nagyon sokáig képes ugyanarra a feladatra koncentrálni
élénk a képzelete. A tehetséges gyerekek gyakorta alakítanak ki képzeletbeli barátokat és azokat bonyolult kapcsolatokba rendezve belemélyed képzeletbeli világába.
könnyedén memorizál tényeket és idéz fel olyan, érdekes információt, amelyet a tévében, filmekben látott és hallott
A tehetség egyéb jeleire kicsit nehezebb talán felfigyelni. Három vagy négy éves korára néhány tehetséges gyermek már rájön, hogy "más" mint a társai, amely azt is okozhatja, hogy visszahúzódóbbak lesznek és elszigetelődhetnek is társaiktól, akik ezáltal rájuk is szállhatnak. Frusztráltság érzése merülhet fel abban az esetben, ha jóval gyorsabban gondolkodnak, mint ahogyan kifejezni képesek magukat. Ha gyermeked szokatlanul gyakran tűnik mérgesnek, vagy frusztráltnak, érdemes szakértő tanácsát kérni.

IQ-teszt gyerekeknek

A gyermekek esetében akár már 3 évesen is lehet IQ illetve képességteszteket végezni, de a szakértők egyértelműen azt állítják, hogy ötéves kor előtt ezen tesztek eredményei nem megbízhatóak – ami azt jelenti, hogy két, ugyanolyan teszt nem fog azonos eredményt hozni. Évekkel ezelőtt a 130 feletti IQ-val rendelkező gyerekeket tartották tehetségesnek (az átlag IQ 85 - 115-ig terjed), ez azonban ma már csak egyike azon tényezőknek, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a gyermeket tehetségesnek nyilvánítsák. Egy-egy ilyen teszt adatai mellett a gyermek szüleinek, tanárainak/óvónőinek véleményét is figyelembe veszik, még mielőtt bármilyen megállapítást tennének.