Tört-zúzott a fiú - Az édesapa halálra verte gyermekét Kőszegen



vasnepe.hu

Halállal végződött az évek óta tartó családi konfliktus: a munkanélküli, kábítószerező, egyre inkább agresszív gyermekét csütörtökön este megölte a nyugdíjas édesapa Kőszegen.

A családi tragédia helyszíne egy négyemeletes sarokház a Rohonci utcán. Szemközt bolt, túloldalt a Legvidámabb Barakk elnevezésű vendéglátóegység. Törzshelye volt az áldozatnak a presszó: az egyik vendég kisétál, és megmutatja a házat, ahol a gyilkosság történt.

A kisváros lakói hétköznapi életüket élik: a közelben a járdán két hölgy beszélget. Mint mondják, a sarki boltban korábban hallották, mint ahogyan a rádióban bemondták, hogy gyilkosság történt Kőszegen. Ismerik a családot, a ház negyedik emeletét mutatják. Ahol nincs függöny, ott lakik a család.

Odabent, a lépcsőházban egy régi lakóval váltunk szót. A nyugdíjas férfi szerint az elmúlt időben mindennapos volt a ramazúri a negyediken. Nemrég a lépcsőházi ablakot törte ki Áron. A fiatalember keze csupa vér volt, összepiszkította a falat. Hiába vitte el a mentő, két óra múlva itthon volt: megszökött a kórházból.

A szülő-gyermek konfliktus idestova másfél évtizedes volt, mondta a Vas megyei rendőr-főkapitányságon dr. Palkó Andrea, a bűnügyi osztály vezetője. Az emberöléssel gyanúsított édesapát kihallgatták, a férfi részletes beismerő vallomást tett.

Nem volt előzmény nélküli a tragédia. A fiú, bár már 32 éves volt, de kilenc hónapot kivéve eddig sohasem dolgozott. Korán rászokott a kábítószerre, és kezdetben kért rá pénzt, majd otthonról vitt el és adott el holmikat, később pedig bűncselekményekkel szerezte meg a drogra valót.

Úgy két éve egyre agresszívebben viselkedett a fiú, így történt ez csütörtökön is. Akkor italra kért pénzt az édesanyjától, aki nem tudott adni neki. Ezen feldühödött, törni-zúzni kezdett a lakásban. Az édesanya rendőri segítséget kért és hazahívta a férjét, majd a lányától született unokájával eltávozott otthonról.

A rendőrök is jártak a helyszínen, viszont könnyű testi sértés miatt senki sem tett magánindítványt. Az apa ugyanis megpróbálta lecsillapítani fiát, és úgy tűnt, ez sikerült, később együtt voltak az egyik kocsmában. Hazatérve azonban a fiú ott folytatta, ahol abbahagyta: pénzt kért és mivel nem kapott, szinte szétverte a fürdőszobát.

Azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja az egész házat, megöli az apját, később pedig az unokáját is. A konyhai kést ekkor kicsavarta a fia kezéből az apa, majd egy konyhai eszközzel ütlegelte. Amikor látta, hogy fia nem mozdul, hívta a mentőket, a rendőröket.

Szabadlábon védekezhet az apa

Vas megyében évente néhány emberölési ügyben indul büntetőeljárás. Legtöbbször családon belüli konfliktus végződik tragédiával. Hetekkel ezelőtt Szombathelyen, a Petőfi Sándor utcában történt emberölés: édesanyja életét oltotta ki egy nő. A kőszegi ügy érdekessége, hogy az őrizetbe vett édesapa előzetes letartóztatását a rendőrség miután erről konzultált a megyei főügyészséggel nem javasolta, így az emberöléssel gyanúsított M. S. szabadlábon védekezhet.