Van-e magyarázat az öngyilkosságra?



2010. április 07. 06:40, szerda - Horváth Eszter Ágnes



Amikor valaki önkezével vet véget az életének, a közvetlen környezet a tett okát próbálja megfejteni. Ha ismert ember lesz öngyilkos, egy egész ország találgatja, vajon mi vezethette a végzetes cselekedetre. Az ilyenkor megjelenő magyarázatok sokszor valamilyen mentális betegség meglétét teszik felelőssé, ám a szakember szerint sokkal óvatosabban kellene bánni ezekkel a kijelentésekkel.

Zonda Tamás pszichiáter több évtizede foglalkozik az öngyilkosság történetével és hátterével. Ahogy mondja, egy depressziós betegnél valóban nagyobb lehet a veszélye annak, hogy önkezével vet véget az életének, hiszen alapvetően sérülékenyebb és érzékenyebb emberről van szó, de "ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a mentális betegek zöme szuicidumot követ majd el."

A legsúlyosabb depressziósok közül is csak bizonyos százalék fordul önmaga ellen, az igazán nagy probléma az, hogy a biztosan kezelésre szoruló és veszélyeztetett betegek komoly hányada nem hajlandó felkeresni pszichiátert, pedig többségükön tudnánk segíteni. A tett után a szakemberek úgynevezett pszichológiai boncolással rekonstruálhatják, mi válthatta ki a cselekményt, ám utólag meglehetősen nehéz kideríteni, milyen kövekkel volt kirakva az öngyilkossághoz vezető út. Ahogy a filozófus-pszichiáter Karl Jaspers megfogalmazta, az öngyilkosság valódi oka az egyén közölhetetlen titka marad - magyarázza a szakember.

A pszichiáter szerint az öngyilkosságok nem minden esetben vezethetők vissza valamilyen pszichés betegségre. Azért is "szereti" a szakma sokszor ezzel magyarázni a szuicid tetteket, mert ez jól körülírható és megfogható oka egy ilyenfajta cselekedetnek. Az emberek is könnyebben elfogadják, ha depresszió, vagy más lelki kór áll a háttérben. Amikor Magyarországon közvetlenül a rendszerváltás előtt csökkeni kezdett az öngyilkosságok száma - mondja Zonda -, a szakemberek jó része ezt a tendenciát a kilencvenes évek közepén forgalomba kerülő új, depresszió elleni szerek hatásának tudta be. "Én azonban azt gondolom, hogy a csökkenésnek elsősorban társaslélektani, szociológiai okai voltak. Változás előtt állt az ország, mindenkiben nagy volt a várakozás, a remény, hiszen olyan átalakulások kezdődtek, amikre addig gondolni sem lehetett" - szögezte le a szakember.

A politikai-társadalmi-gazdasági változások mindig és mindenütt hatással voltak az öngyilkossági gyakoriságokra, így volt ez minden "rendszerváltó", volt szocialista országban is a kilencvenes évek elején. Tehát egy-egy végzetes tettnek nagyon sokféle oka lehet: nem lehet és nem is szabad kizárólag a kóros lelki okokban keresni a magyarázatot.

Medizona.hu