Milyen kockázattal járhat az antipszichotikumok szedése?



www.orientpress.hu

Holland kutatók szerint egyes antipszichotikus gyógyszerek adagolása eddig nem ismert mellékhatásokkal járhat. Idős emberek esetében ugyanis megfigyelték, hogy a gyógyszer alkalmazását követően a pácienseknél megnőtt a tüdőgyulladás kialakulásának kockázata. Az eredményeket bemutató tanulmány az Annals of Internal Medicine című szaklapban jelent meg.

A kísérletben összesen 2000 idős, 65 év feletti alany vett részt. A tesztek során kiderült, hogy a gyógyszer adagolását követően szinte azonnal kimutatható a megnövekedett kockázat, ráadásul azok között, akik elkapták a tüdőgyulladást, 1 hónapon belül 25 százalékos volt a halálozási arány.

A rotterdami Erasmus Egyetem kutatói a tanulmányban felhívják az orvosok figyelmét arra, hogy az antipszichotikus gyógyszerekkel történő kezelés kezdetekor fokozottan figyelni kell a páciensek reakcióira, főleg akkor, ha a szereket nagy dózisban kell adagolni. Ez a mellékhatás ugyanis valószínűleg csak egy a sok közül, amely a terápia során felmerülhet.

Antipszichotikummal gyakran kezelnek olyan idős embereket, akiknél a demencia előrehaladott állapotban van. Ezekkel a készítményekkel próbálják ugyanis kordában tartani a gyakran fellépő dühkitöréseket.