Védjük meg a mentális problémával élő embereket a kirekesztéstől és megbélyegzéstől! Gondolatok a tényői, a pécsi és a salgótarjáni esetek kapcsán

(1. rész)



ots.mti.hu

Budapest, 2010. március 31., szerda (OS) - A média nagy figyelmet szentelt a tényői tragédia , a pécsi ámokfutó és a salgótarjáni mészárló esetének. A pécsi eset elkövetőjét először látens szkizofrénnek nyilvánították, s szárnyra kapott a hír, hogy járt pszichiáternél, és kapott kezelést. Ezt a Pécsett dolgozó pszichiáterek meg is erősítették, bár pszichózisra utaló jelet nem észleltek. Azóta Salgótarjánban is történt egy szörnyű mészárlás, ahol az elkövető előzőleg pszichiátriai kezelés alatt állt. A tényői családi tragédiát okozó férfi pedig pszichológusnál járt előzőleg. A média a konkrét ügyek értékelésénél, - szinte szuggerálva a nézőben a pszichiátriai beteg kriminalitását - részletesen felsorolja az előző eseményeket.


Ezek az ügyek könnyen interpretálhatóak úgy, hogy a pszichiátriai kezelés olyan pszichiátriai zavar, betegség miatt történt, amely közvetlen összefüggésben áll a gyilkosságokkal. Ilyenkor adódik az a következtetés is, hogy az elmebetegeket be kell zárni , a pszichiátereknek, ezt, vagy azt kell tenniük velük. Erre rá is játszanak azok az interjúk, ahol maguk a szakemberek vetik fel a Lipót bezárása és a tragédiák közti kapcsolatot, azt sugallva, hogy a kórházi ellátás megoldja, ill. megelőzi ezeket a problémákat.

Fontos, hogy a tragikus események kapcsán a KONKRÉT eset kerüljön elemzésre. Egy-egy ilyen szörnyű tett mögött egyéni és nagyon összetett tényezők állhatnak.

Tudjuk, hogy előfordul, hogy valaki pszichiátriai betegségével összefüggésben, például téveszmék hatására követ el kriminális cselekményt. Ennek a valószínűsége nagyon kicsi: a hazai igazságügyi adatok szerint a szkizofréniával élők körében nem nagyobb a kriminalitás, mint ami a lakossági arányaiknak (1%) megfelelő. Más, nemzetközi vizsgálatok nagyon ellentmondásos adatokkal szolgálnak, pont azért, mert számos más tényező ad hozzá, vagy vesz el a kriminalitás kockázatából (pl. alkohol-, drogfogyasztás megnöveli, a jó gondozás, korai szűrés és intervenció csökkenti a kockázatot). Az ilyen ritka események, ha igazolhatóan pszichiátriai betegséggel összefüggésben következnek be, akkor is tudnunk kell, hogy az elkövető is áldozat: áldozata egy olyan betegségnek, amelyben zavart szenved a realitás helyes megítélése. A pszichiátriai betegek ilyenkor is leginkább önmagukra veszélyesek.

A mentális problémák gyakran lehetetlenné teszik az olyan összeszedett akciót , amely a fenti esetekben részben megvalósult: (pl. fegyverviselési engedély megszerzése, stb.), mivel a tünetek a gondolkodás és viselkedés összeszedettségét is befolyásolják.

Kiadó: Ébredések Alapítvány