A pszichiátriai kezeltek mi vagyunk?



nol.hu

Kérjük vissza a csörgősipkát! - olvasható a pszichiátriai betegek jogaiért küzdő Soteria Alapítvány felhívásában, amely csütörtök délután mindenkit békés felvonulásra vár. A pszichiáriai betegek nevében kérik vissza a helyünket a társadalomban, s kérik vissza a közösségben éléshez való jogukat és a méltóságukat.

Veszélyesek-e a „pszichiátriai betegek?. Az elmúlt hónapokban tele volt a média azokkal a hírekkel, miszerint a pszichiátriai betegek bármikor gyilkolhatnak, ergo veszélyesek, tehát félnünk kell tőlük.

Mondjuk ki: a pszichiátriai kezeltek mi vagyunk, mi emberek - szögezi le felhívásában a Soteria Alapítvány. Ezért csütörtökön fél ötre mindazokat várják békés felvonulásukra a budapesti Gödör Klubhoz, akik a mentálisan beteg emberek jogaiért szót kívánnak emelni. A rendezvény hattól a Trafó Bár Tangóban folytatódik, ahol szakemberek közreműködésével beszélgetnek mentális állapotunk határmezsgyéiről.

A média - lehet, hogy szándéka szerint nem ezt szeretné - de megbélyegez - véli az alapítvány. Ez tovább mélyíti az érintettek amúgy is mély stigmáját, tovább növeli az emberek elidegenedését, félelmét, valami mesterségesen előállított, kívülre helyezett, démonizált képtől, a „pszichiátriai kezelttől".

Kérjük vissza a csörgősipkát! - olvasható a szervezet felhívásában. A pszichiáriai betegek nevében kérik vissza a helyünket a társadalomban, s kérik vissza a közösségben éléshez való jogukat és a méltóságukat.

A WHO adatai szerint ma a fejlett országokban élete során minden negyedik ember legalább egyszer kerül olyan nehéz élethelyzetbe, amikor lelki, mentális problémájával szaksegítséghez fordul, pszichológust, pszichiátert keres fel. Így az alapítvány szerint a lelki, egzisztenciális nehézség, a krízis normális velejárója az életünknek.