NYILATKOZAT és JAVASLAT a DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSA és a NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME ÉRDEKÉBEN SZÜKSÉGES INTÉZKEDÉSEKRE


www.mti.hu



Budapest, 2010. március 31., szerda (OTS) - a Magyar Orvosi Társaságok Együttműködési Megállapodása a dohányzás visszaszorításának az érdekében céljai( 2.és 10.pontja) alapján.




A fenti tények ismeretében a nevezett megbetegedések terén leginkább érintett orvosi társaságok képviselői, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság, a Magyar Hipertónia Társaság - nyitottan más orvosi társaságok csatlakozása irányában - együttműködési megállapodást kötött egymással a dohányzás visszaszorítása, a dohányzással összefüggő egészségkárosodások csökkentése érdekében.

Az együttműködési megállapodást aláíró orvosi tudományos társaságok tagságuk nevében szorgalmazzák, hogy Magyarország minél előbb csatlakozzon azon európai uniós államokhoz, amelyek az EU ajánlásoknak megfelelően szigorúan tiltják a zárt területeken történő dohányzást. Ennek megfelelően a jogalkotók vegyék napirendre a Nemdohányzók védelméről és egyes dohánytermékek forgalmazásáról megalkotott 1999. évi XLII.Tv módosítását.