A szaktárca megoldást keres a pszichiátriai bajokra az orvosi szakma elégedetlen

http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/a-szaktarca-megoldast-keres-a-pszichiatriai-bajokra-az-orvosi-szakma-elegedetlen-310402

A rossz ellátás következménye is lehet a korábban kezelt pszichiátriai betegek által elkövetett megszaporodó bűncselekmények száma, aminek egyik oka az OPNI bezárása, állítja a szakma. A szaktárca szerint minden ott kezelt betegről gondoskodtak, uniós pénzt adtak a szakemberképzésre.

Az Egészségügyi Minisztérium a Magyar Pszichiátriai Társaság és az Országos Pszichiátriai Központ tegnap kiadott állásfoglalásában megfogalmazott számos kérdéssel egyetért - tudatta közleményében az Egészségügyi Minisztérium. A szakmai szervezetek szerint megoldatlan a hazai pszichiátriai betegek ellátása, amin sokat rontott az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) 2007-ben történt bezárása. A rossz ellátás következménye is lehet a korábban kezelt betegek által elkövetett megszaporodó bűncselekmények száma.

A szaktárca állítása, hogy az elmúlt két évben folyamatos szakmai egyeztetést a szakterület képviselőivel. Az egyeztetések eredményeként fogadták el egy évvel ezelőtt a Lelki Egészség Országos Programot, amelynek célja a pszichiátriai ellátórendszer fejlesztése.

Az Egészségügyi Minisztérium ellátás-szervezési szempontból eddig is a WHO javaslatát tekintette irányadónak, mely a nagy elmegyógyintézetek helyett lakosság közeli, az általános kórházakhoz integrált pszichiátriai osztályok kialakítását szorgalmazza, ezáltal is kiküszöbölve a stigmatizáció előfordulásának lehetőségét.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet megszüntetése után a betegek ellátását a Fővárosi Önkormányzat, a SOTE és a Pest megyei Önkormányzat intézményei és az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet biztosítja. Az OPNI feladatait befogadó intézményekben a betegek megfelelő ellátásához szükséges feltételek kialakítását a tárca pályázat útján biztosította. A támogatásnak köszönhetően a feladat átvételében érintett intézményeknél a korábbiakhoz képest lényegesen jobb, korszerű körülmények között történik a betegek ellátása.

Az egészségügyi miniszter 2008-as döntésének megfelelően kialakították az Országos Pszichiátriai Központot, amely az ágazat egészét felölelő szakmai centrum, biztosítja a szakterület országos szintű összefogását, szervezését és képviseletét.

A minisztérium kiemelt hangsúlyt helyez a humánerőforrás pótlására is. Eddig az uniós pályázaton 39 nyertes pályázó összesen 1, 445 milliárd forint támogatást kapott. A rezidensképzésről szóló rendelet szerint pedig az idei évtől, aki hiányszakmát választ, többlettámogatásban részesül, s mivel a pszichiátria hiányszakmának minősül, így a rezidens az alapbérén felül plusz havi bruttó 64 750 forintot kap.

Szerző: Világgazdaság Online